Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70-tals känsla på Skälby

I ett radhus på Skälby bor två loppisfreaks. Charlotta och Christian Alderblad gör ljus­stakar av krattor och använder en dörr som bord. Att köpa nytt ser de ingen mening med.

Christian och Charlotta Alderblad flyttade till Västerås från Örebro för två år sedan och valde då att bosätta sig i ett 70-talsradhus på Skälby.

– Vi kände bara några här i Västerås och de bor här på Skälby och Bäckby, berättar Charlotta.

Radhusformen tycker de passar dem perfekt och var en bra övergång från att bo i lägenhet.

– Här har vi fått jättebra grannar. Som pensionären som har alla verktyg i garaget, säger Charlotta.

Charlotta och Christians inredning är speciell. De går på känsla när de inreder och fyndar på loppisar, där jakten är en del av det roliga.

– Men det är svårt att göra fynd i dag, för folk är så medvetna. Men med lite tur så, säger Christian.

Tillsammans triggar de varandra.

– Vi är kreativa. Men det får inte kosta för mycket, det ska vara enkelt och snyggt. Det är också roligare med saker som har en historia, som har en själ. Begagnat behöver inte se sjaskigt ut bara för att någon annan har haft det tidigare, tycker Christian.

Men mycket handlar om att de letar efter något som just de vill ha, ofta börjar det med en idé. Som att göra ett bord av en dörr. Tack vare goda kontakter fick de tag på en 200 år gammal dörr hos en bonde. Dörren har tidigare suttit på en herrgård i Arboga. Med hjälp av ett gammalt bordsunderrede blev det ett matbord i vardagsrummet.

När Charlotta fick en idé om att hon ville ha en skrikig soffgrupp, började jakten på den. De hittade en på Blocket, en knallgrön från 70-talet i nästan perfekt skick.

– Men vi frågade oss om vi vågade köpa en skrikgrön soffa. Men så tänkte vi att det är nu eller aldrig, berättar Charlotta.

De har fler annorlunda lösningar i hemmet. Som köttkvarnarna som sitter på rad i trappen. De är omgjorda till ljusstakar. Likaså en kratta på dörrbordet. En annan kratta har blivit krokar för handdukar och annat i köket. Konservburkar har blivit blomkrukor, avsågade golfklubbor blev knoppar på gardinstängerna, en handtvättmaskin blev en papperskorg i badrummet, en bildörr en anslagstavla i sonens rum, av skidor har Christian byggt en videohylla och vacker drivved har bland annat blivit en bänk i hallen.

– Det här är bara vårat hem. Men det kanske inte är något vanligt hem, säger Christian.