Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

79 miljoner till flyktingmottagandet

Artikel 72 av 73
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

I november 2015 kom beskedet att Västerås stad får 79 miljoner kronor i särskilt stöd för att hantera flyktingmottagandet. Nu har kommunstyrelsen beslutat hur pengarna ska fördelas.

Under onsdagskvällen beslutade kommunstyrelsen hur pengarna från regeringen ska distribueras.

Läs också: Västmanland får miljoner för att klara flyktingkrisen

Utbildningsområdet får störst andel. Det föreslås att 25 miljoner kronor ska ges till de pedagogiska nämnderna för att de ska klara sitt uppdrag, inklusive elevhälsan.

Ungefär 7 miljoner kronor ska läggas på omställningskostnader, som att förstärka personal och uppföra övergångsbostäder.

Även områden som bostäder och kultur och fritid är viktiga.

- Det är ett väldigt bra tillskott för oss. Vi får en del extraordinära kostnader på grund av flyktingmottagandet. Det här gör att vi kan upprätthålla våra verksamheter på ett bra och normalt sätt. Det är också rimligt att staten tar ansvar, säger Anders Teljebäck, kommunalråd (s).

Sverigedemokraterna valde att inte rösta i frågan. Motiveringen, enligt Ann-Christine From Utterstedt (SD), är att regeringen inte borde lägga den summan på flyktingmottagande.

- Samtidigt kunde vi inte rösta ned förslaget. Kommunen har ändå valt att använda pengarna ansvarsfullt på kommunnivå, säger hon.

Totalt fördelar regeringen 11 miljarder under 2016 till kommuner, landsting, Migrationsverket och det civila samhället för att klara av de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet.