Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

8 tips när du köper matta

1. Prova hemma. Mattan är viktig för rummets helhet så ta hem och prova på plats. Känslan, färgerna och ljuset är annorlunda i affären där man påverkas av andra intryck.

2. Storlek. Köp inte en för liten matta. ”Vanligtvis är mattorna små om man tittar på annonser. De kanske bara räcker för att ställa ett bord på men de gör så för att få in billiga priser i annonsen”, säger Peter Eriksson. I vardagsrummet ska mattan var stor nog så att du kan ställa de främsta soffbenen på den. Och gärna ska fotöljerna även kunna stå på mattan. Om du har en matta under köksbordet, se till att du kan dra ut stolen och fortfarande vara på mattan med alla stolsben.

3. Våga. Var inte rädd för mönster och färg. Det handlar om rätt miljö, möbler och ljus. En matta som ser ut att ta över i en stressig affär gör kanske inte det i hemmets lugna vrå. Ibland kan ett mönster lugna ner ett annat mönster.

4. Rätt kvalité på rätt plats. På stäl len i hemmet där du ofta är behövs lite högre kvalitet. Mattan kanske ska tåla spill, lek och skor. Eller bara vara en prydnad i en vrå? Då kan man köpa lite billigare matta. Vanligtvis gör man tvärtom, säger Peter.

5. Koppling. Tänka på vilka saker du vill koppla ihop. Gör en grupp av ett bord och två stolar genom mattan, så när man kommer in i ett rum ser man vad som är vad. Ska du ha två mattor i ett rum, välj inte exakt samma. Två olika material men i samma nyans är snyggt. Oftast vill kunderna ha två exakt likadana men då försöker vi alltid få dem att tänka om, säger Peter.

6. Var försiktig. Man ska vara med- veten om vad man köper, speciellt om det är i andra hand. Handknutna mattor med hål i som är smutsiga kan sluta med att kosta mer än en ny. Kolla att varpen (mattans skelett, fransarna som går genom mattan) inte är rutten.

7. Anpassa. Man måste alltid anpassa stilen på mattan till stilen i rummet. Det går att flippa ur men man måste kanske hålla sig inom vissa gränser, säger Peter.

8. Fotografera. Ta med bilder på ditthem till affären, då är det lättare för personalen att hjälpa till och hitta rätt färg och form.