Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80 personer dog i prostatacancer i länet – fler än på tio år

Förra året dog fler av prostatacancer i Västmanland än på tio år.

Förra året dog 2 347 män av prostatacancer i Sverige, enligt länsspecifik statistik från Socialstyrelsen.

Av dem bodde 80 i Västmanland. Det är den högsta dödssiffran i länet de senaste tio åren. Prostatacancervården är något som Västmanlands sjukhus Västerås har rankats sämre inom jämfört med den vård som ges för andra cancerformer. Som VLT skrev i en artikel den 13 augusti fick 52 procent av patienterna med aggressiv prostatacancer i Västmanland vård inom maxtiden på 60 dagar, jämfört med 100 procent i Gotland (som dock hade mycket färre patienter). I riket i stort är siffrorna däremot på väg åt rätt håll – antalet dödsfall har minskat under tioårsperioden.

Läs också: Så rankas Västerås bland landets sjukhus

Större förbättringar kan ske om regelbundna prostatatester görs, menar Göran Hellberg, som är generalsekreterare i Prostatacancerförbundet.

– När symptomen för prostatacancer visar sig är det i regel för sent. Ungefär 1 800 män per år har spridd cancer när sjukdomen upptäcks, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Så länge får du vänta på vård för prostatacancer i Västmanland

Antalet personer som avled till följd av prostatacancer i Västmanland och i riket. Statistiken är från Socialstyrelsen och är sammanställd av nyhetsbyrån Siren.

Vanligaste formen av cancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen och den tredje dödligaste i Sverige efter tjocktarmscancer och lungcancer. Under november uppmärksammas prostatacancer genom kampanjen Mustaschkampen. En av Prostatacancerförbundets målsättningar är att få till en allmän screening av prostatacancer, liknande den som görs för kvinnor för att upptäcka bröstcancer.

För tre år sedan beslutade Socialstyrelsen att inte rekommendera sådan screening med PSA-prov då behandlingen kan medföra bestående biverkningar. Många av de män som drabbas skulle aldrig ha märkt av sin prostatacancer. Behandlingen görs i dessa fall i onödan.

Sedan beslutet togs år 2014 har nya forskningsresultat publicerats och det kan bli aktuellt med en ny bedömning. Göran Hellberg vill att testerna införs redan i 45-årsåldern.

– De flesta fall som upptäcks i tid går att bota, antingen genom strålning eller operation, säger han.

Sett till befolkningen har det skett en liten nedgång i antalet dödsfall de senaste tio åren, från 55 till 47 dödsfall per 100 000 invånare. Socialstyrelsens statistik visar också att det finns skillnader mellan länen. Mer än dubbelt så många män dör av prostatacancer i Gävleborgs län jämfört med Stockholms län, i relation till befolkningsantalet. I Västmanlands län är dödstalet högre än snittet i riket: 60 personer per 100 000 invånare, jämfört med 47.