Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

900 väntar på ögonoperation

900 västmanländska patienter väntar på ögonoperation. De flesta med gråstarr, egentligen inget stort eller komplicerat ingrepp. 

Operationskön har nästan fördubblats på ett år. Nu har landstingsstyrelsen beslutat anslå 20 miljoner för att komma tillrätta med köerna.

– Att det nu anslagits medel betyder att vi åter kommer att klara vård-garantin på 90 dagar inom en månad, säger verksamhetschefen Mats Rosén.

– Och till årsskiftet ska vi vara tillbaka på vårt interna mål, max 60 dagars väntetid.

Bakgrunden till landstingsstyrelsens beslut är att en del kliniker inte klarat den så kallade vårdgarantin, det vill säga läkarbesök inom 90 dagar och därefter behandling inom 90 dagar efter läkares bedömning.

Ögonkliniken har haft svårast att nå det målet, men även kirurgkliniken har haft ökade väntetider.

– Vi har haft brist på ögonläkare, säger Mats Rosén. Inte så mycket sett till numerären, men seniora, högproduktiva läkare har gått i pension och ersatts med nyutbildade.

– Men nu opererar vi varannan helg och kommer att vara i fas relativt snabbt.

Beslutet i landstingsstyrelsen var enhälligt, men satsningen gäller bara i år. Dock hindrar det inte att pengarna används till nyanställningar.

– Får vi tag i specialister anställer vi dem på stört, säger landstingsstyrelsens ordförande, Denise Norström (S).