Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

92:an läggs ner

Snart läggs 92:an ner på Centrallasarettet och det blir åtta färre vårdplatser på vuxenpsykiatrin. Trots att man länge dragits med överbeläggningar.

– Sedan november har vi haft ständiga överbeläggningar, säger chefen för vuxenpsykiatrin Solveig Landquist.

Hon är en knapp månad gammal på sin tjänst, men har tidigare jobbat länge inom Landstinget Västmanland. Hon efterträder Gabriel Cizinsky, som efter tio år lämnade posten bland annat för att han tröttnat på neddragningarna inom psykiatrin.

Solveig Landquist säger att psykiatrins läkare och chefer är oroliga över hur det ska gå och ska följa överbeläggningssiffrorna noga.

– Vi har gjort en koll i början av året och den visar att vi inte skriver in patienter i onödan.

Avdelning 92 har varit avsedd främst för rättspsykiatriska patienter, men det senaste året har de blivit färre. De psykossjuka har också minskat i antal, i stället har patienter med till exempel ångest eller depressioner, som vårdas inom allmänpsykiatrin, blivit fler.

– Det betyder att patienter har lagts in på ”fel” avdelningar, konstaterar Solveig Landquist.

Den situationen kan dock förbättras när den planerade ombyggnaden blir klar nästa år. Då ska vårdavdelningar flyttas ner till markplanet och då görs en omfördelning så att det blir fler vårdplatser för allmänpsykiatrin.