Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB-chef från Västerås har utsetts till Årets kraftkvinna

Pia Brantgärde Linder från Västerås, som är chef på ABB i Ludvika, har utsetts till årets kraftkvinna 2017, i hård konkurrens med 26 andra framstående kvinnor i energibranschen.

Pia Brantgärde Linder är chef för ABB:s verksamhet High Voltage Products i norra Europa. Under ett event på Myntkabinettet i Stockholm onsdagen den 25 oktober korades Pia Brantgärde Linder till Årets kraftkvinna – priset delades ut av energiminister Ibrahim Baylan.

Årets kraftkvinna, ett pris som i år delas ut för andra gången, instiftades av organisationen Kraftkvinnorna för att lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn och locka fler till branschen.

Pia Brantgärde Linder får priset för att hon enligt juryn ”har modet och förmågan att välja en internationell chefskarriär i ett globalt företag. Hon brinner för teknik och utveckling som möjliggör en hållbar värld. I sitt ledarskap tar hon sig an verkliga utmaningar inom affärsverksamheten och sätter alltid kunden först. Hon arbetar på ett systematiskt sätt med mångfald och jämställdhetsfrågor och lever som hon lär i en bransch som är traditionellt mansdominerad. Hon är en förebild inom sitt företag idag för unga och alla kvinnor som vill göra karriär inom energibranschen.”

–Jag är mycket glad och hedrad över att ha fått det här fina priset som bidrar till ökad jämställdhet och att fler kvinnor attraheras till energibranschen. Jag är också tacksam för alla möjligheter som jag har fått genom åren och jag vill gärna inspirera andra, både kvinnor och män, att våga ta chansen, säger Pia Brantgärde Linder, i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt med förebilder och jag vill själv bidra till att fler kvinnor vågar satsa i en mansdominerad bransch. Det handlar om att skapa möjligheter för ett jämställt ledarskap och det är viktigt att dela med sig och visa att det finns många roliga arbetsområden och roller inom området.

Civilingenjören Pia Brantgärde Linder inledde karriären på ABB som elevingenjör 1997 och har därefter haft flera positioner inom försäljning, och projektledning, samt som teknikchef och verksamhetschef inom ABB:s divisioner Power Systems och Power Products. Hon blev enhetschef för brytarverksamheten på ABB i Ludvika i maj 2013 och är nu ansvarig för regionen norra Europa.