Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB får miljardorder

ABB har fått sin största order någonsin, värd 5,7 miljarder kronor.

Det är en tranmissionslänk som ska transportera vattenkraft från nordöstra Indien till staden Agra, en sträcka på 1 728 kilometer.

Beställare är Power Grid Corporation of India Ltd. ABB ska leverera ett överföringssystem för ultrahögspänd likström (UHVDC). Det är den största kraftlänken hittills med den rekordhöga effekten på 8 000 megawatt.

Det blir världens första med tre strömriktarstationer, en lösning som kraftigt minskar kostnaden jämfört med alternativet med separata kraftlänkar från olika vattenkraftverk.

ABB i Ludvika, med visst ingenjörsarbete i Västerås, ska leverera en nyckelfärdig lösning inklusive konstruktion, systemteknik, leverans, installation och driftsättning.

- Vi tar ytterligare ett steg i den teknik där vi varit världsledande i femtio år. Det är den mest avancerade lösning vi gjort, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige.

Han kunde notera framgången, en vecka innan han går i pension.