Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB-gymnasiet startar nytt program

ABB Industrigymnasium startar i höst ett språkintroduktionsprogram för 20–30 nyanlända ungdomar med teknikintresse.

- Det känns roligt att få göra en insats, säger gymnasiets vd Agneta Berliner.

- Det är också en pedagogisk utmaning som vi är ödmjuka inför. Men vi tror att vi kan göra något bra eftersom vi har goda kontakter med företag och föreningsliv.

ABB Industrigymnasium uppvaktades av Västerås stad som är i behov av utbildningsplatser till nyanlända.

Då väcktes tanken.

Än har man inte bestämt vilka lokaler utbildningen ska förläggas till. Målet är egna lokaler och man hoppas finna dessa på Finnslätten.

Utgångspunkten är att eleverna har skolbakgrund.

- Vårt önskemål är att få elever med ett intresse för teknik och naturvetenskap.

Språkintroduktionen ska ge eleverna en bra grund i svenska så att de når årskurs nionivå i svenska som andraspråk. Varje elev har en individuell studieplan, så det blir möjligt att även lägga in annan undervisning.

ABB Industrigymnasium behöver rekrytera lärare och annan personal eftersom skolans nuvarande lärare endast har möjlighet att undervisa de nya eleverna i begränsad omfattning.

Agneta Berliner säger att man vill ta ett helhetsgrepp och inte bara ge eleverna en bra utbildning utan också bidra till integrationen i samhället. Det ska ske genom studiebesök, praktik, deltagande i föreningsliv och tillgång till svenska fadderfamiljer.

Eleverna får också pröva på UF-företagande, som ingår i utbildningen. Enligt Agneta Berliner har gymnasiets satsning mötts av positiva reaktioner från elever, föräldrar, lärare och samarbetsföretag/organisationer.

021-19 92 10