Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB skänker sitt fotoarkiv

ABB skänker minst 200 000 olika fotografier till Länsmuseet. Exakt hur många bilder det handlar om är osäkert, för ingen har ännu räknat.

- Det här är ett nationellt kulturarv med internationella kopplingar, sade länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge när överlåtelsen presenterades på en presskonferens på torsdagen.

Många av bilderna visar verkstadsinteriörer från Västerås. Annat är dokumentation från Ludvika eller utländska anläggningar.

Alltihop ska förvaras i Länsmuseets tempererade (13 grader) klimatarkiv i Hallstahammar.Bilderna ska nu digitaliseras och delar av samlingen ska läggas ut på Länsmuseets hemsida.

För ABB:s del handlar överlåtelsen om att man vill göra fotografierna tillgängliga för alla med ett intresse av industrihistoria.

- Bilderna är en del av vår historia men också en del av Sveriges historia, sade Suzanne Lagerholm, informationsdirektör på ABB Sverige.