Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB storsatsar i stan

ABB bygger ut sitt forskningscentrum, Corporate Research, på Tegnerområdet för över hundra miljoner.

– Ett stort erkännande till vårt kunnande i Västerås och Sverige som säkrar att vi fortsätter att vara världsledande inom kraftelektronik och högspänning, kommenterar Franz Schmaderer, forskningsdirektör för ABB Sverige och det största av ABB:s sju forskningscentra i världen.

Genom att satsa tillsammans med ABB-enheten Facts, som utvecklar och levererar produkter och system som ökar kapacitet och säkerhet i kraftnät, blir det mera för pengarna och viktiga synergieffekter.

– Vi utnyttjar den unika forskningskompetens vi har på bästa sätt, säger Ingela Hålling, global chef för ABB:s Facts verksamhet.

De har bägge varit mycket aktiva i den process som gav grönt ljus för satsningen på koncernledningsnivå och är mycket stolta över förtroendet.

– Vi behöver en ny provhall för att kunna testa vår kraftelektronik under verklighetsliknanade förhållanden. Testanläggningen blir också den första anläggning vi bygger med vår nya generation av Light-teknik för omriktare, säger Ingela Hålling.

– Investeringen hjälper oss att fortsätta att vara världs-ledande.

Högspännings- och mekaniklaboratorierna byggs också ut.

– Vi vill säkra och öka vår ledande position på världsmarknaden. Satsningen är väldigt viktig för att vi ska kunna ta fram nästa generation av produkter och attra-hera de bästa forskarna och ingenjörerna, säger Franz Schmaderer.

Han har 50 nationaliteter bland sina 350 anställda och kommer själv från Tyskland. Men de flesta anställda kommer ändå från Sverige.

Både Corporate Research och Facts rekryterar kontinuerligt specialistkompetens.

– Vi vill ha de bästa kraftelektronikingenjörerna. Det är en bristvara, konstaterar Ingela Hålling.

En gemensam projektgrupp har arbetat för att ta fram ritningar och utrustning. En bygglovsansökan är inlämnad till Västerås stad.

– Så fort vi får bygglov är vi färdiga att sätta i gång, säger Franz Schmaderer.

Om allt går som planerat kan vissa delar bli klara redan under 2012. Men Franz Schmaderer räknar inte med att allt ska vara klart och all utrustning på plats förrän i början av 2013.

– Det här är en verkligt långsiktig och viktig satsning från ABB:s sida, poängterar han.

Exakt hur mycket satsningen kostar vill inte ABB säga.

– Vi nöjer oss med att säga att den ligger på över 100 miljoner, säger Franz Schmaderer.

– Under de senaste åren har ABB-koncernen fortsatt att satsa på forskning och utveckling oavsett konjunktur. Andelen i procent av försäljnngen ökade stadigt under 2008–2011. Vi bedömer att den kommer att ligga på omkring 4 procent under den kommande femårsperioden, säger ABB:s presschef Christine Gunnarsson.