Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF granskar egna verksamheten

Om ABF manipulerat närvarolistor är det ”oerhört allvarligt”. Det anser Anna Wallén (S), riksdagskvinna och styrelseledamot i polisanmälda Aros Fortbildningstjänst AB. Nu väntar en intern granskning.

– Det känns fruktansvärt. Det är ju vi i styrelsen som har det yttersta ansvaret, säger Anna Wallén.

Det var i lördags som VLT avslöjade att Västerås stad polisanmält ABF för misstänkt bedrägeri. ABF:s dotterbolag Aros Fortbildningstjänst ska systematiskt ha redovisat närvaro för frånvarande deltagare i sysselsättningsåtgärden LOV. Om så har skett har deltagarna fått försörjningsstöd de inte varit berättigade till, samtidigt som ABF fått ersättning av kommunen för en tjänst man inte tillhandahållit.

Men insatsen LOV är bara en liten del av ABF:s verksamheter för arbetslösa. Betydligt större är Fas 3, där man i dag sysselsätter ett 90-tal västeråsare. Nu ska även Fas 3 nagelfaras.

– Vi har tillsatt en intern granskning där vi kommer att gå igenom alla verksamheter och all dokumentation vi har, säger Anna Wallén.

Men om själva dokumentationen skulle vara manipulerad blir det väl svårt att få fram sanningen?

– Ja, men vi måste göra det som krävs. Vi vill ha alla korten på bordet.

Granskningen ska ledas av Hannu Högberg, vd och styrelseordförande för Aros Fortbildningstjänst AB.

Det egentliga uppföljningsansvaret för Fas 3 ligger på Arbetsförmedlingen. VLT sökte i går förgäves ansvariga på Arbetsförmedlingen för att få veta om myndigheten planerar någon form av närvaro-revision mot ABF.

Totalt i landet har ABF cirka 300 Fas 3-platser.