Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF misstänks för närvarofusk

Västerås stad har polisanmält ABF för bedrägeri. Kommunen misstänker att ABF har manipulerat närvarolistor för personer i sysselsättningsåtgärd.

Sedan oktober 2010 har ABF:s dotterbolag Aros Folkbildningstjänst AB haft ett avtal med kommunen om att anordna verksamhet för arbetslösa som går på försörjningsstöd, så kallade LOV-insatser.

Västerås stad har betalat ut närmare två miljoner kronor för verksamheten, som bedrivits i ABF:s dåvarande lokaler på Björnövägen.

Redan i våras fick socialsekreterare indikationer på att deltagare registrerats som närvarande, trots att de i själva verket befunnit sig hemma eller till och med utomlands. Västerås stad förutsatte att det handlade om ”bristande rutiner” och nöjde sig då med att hålla ett möte med ABF, där en åtgärdsplan arbetades fram.

Men i början av november kontaktades de sociala nämndernas stab av en tidigare ABF-anställd. Denne hävdade att närvarofusket var systematiskt, och han kunde också visa upp närvarolistor som styrkte påståendena.

– Deltagare kan ha fått ut ekonomiskt bistånd som de inte skulle ha fått. Och ABF kan ha fått ersättning de inte haft rätt till, säger socialdirektör Eva Sahlén.

Full närvaro krävs för att deltagarna ska få ut hela sitt försörjningsstöd. Det krävs också för att ABF ska få de 2 340 kr per månad och deltagare som avtalet med Västerås stad berättigar dem till.

Det misstänkta fusket:

* ABF har rapporterat ett stort antal deltagare som närvarande under sommarveckorna 28, 29 och 30 för 2011. Någon verksamhet bedrevs emellertid inte då, vilket bland annat socialsekreterare som besökte de tomma lokalerna har vittnat om.

* Verksamhet har, under hela året, oftast endast bedrivits fram till klockan 10 på förmiddagen. Resten av dagen har deltagarna fått ”använda fritt”, helt i strid med avtalet med kommunen.

Nu har Västerås stad i brev uppmanat Aros Folkbildningstjänst att förklara sig senast den 23 januari. Om svaret inte blir till belåtenhet kan kommunen komma att säga upp kontraktet.

– Våra jurister rekommenderade oss att parallellt göra en polisanmälan, vilket vi också har gjort, säger Eva Sahlén.

Hannu Högberg, chef på ABF och styrelseordförande i Aros Folkbildningstjänst, säger sig inte känna till kommunens polisanmälan.

– Vår uppfattning är att vi inte begått något fel.

Hur kan ni inte ha gjort något fel? En före detta anställd vittnar om att närvarolistorna har ändrats innan de skickats in till kommunen och har kunnat visa upp kopior på de korrekta.

– Det kan jag inte kommentera för det vet jag ingenting om.

En socialsekreterare som kom på oanmält besök vid två tillfällen under sommaren har rapporterat att det inte pågick någon verksamhet i lokalerna.

Hur kommer det sig?

– Sociala nämndernas stab kommer att få ett svar på det som är fullständigt rimligt. Den redovisningen vill vi göra till dem och inte till medierna.

Aros Folkbildningstjänst AB

Aros Folkbildningstjänst är ett dotterbolag till den folkrörelseägda föreningen ABF, Arbetarnas bildningsförbund. Bolaget har blivit en viktig aktör inom området sysselsättningsåtgärder.

Mellan 2009 och 2010 ökade bolaget sin omsättning med 600 procent och är i dag den största anordnaren av LOV- och Fas 3-insatser i Västerås.

LOV står för Lagen om valfrihet, och innebär bland annat att försörjningsstödstagare i åtgärd får välja anordnare.