Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF:s svar sågas

Kommunen sågar ABF:s egen utredning av sommarens misstänkta närvarofusk.

- Nu måste vi gå in och kolla upp enskilda individer, säger Eva Sahlén, direktör på sociala nämndernas stab.

I måndags gick tiden ut för ABF att svara på de anklagelser som riktats mot dem, sedan en tidigare anställd kontaktat kommunen och hävdat att de ägnade sig åt systematiskt närvarofusk.

– Vi är inte nöjda med svaret och med tonen i det. Det ger oss inte tillräckligt underlag, säger Eva Sahlén.

Nu kommer kommunen att göra en fördjupad granskning av deltagarnas närvaro.

– I första skedet har vi valt att inte gå in och kolla upp enskilda individer, men nu måste vi göra det.

Bakom ABF:s svar ligger verksamhetschefen och styrelseledamoten för det ABF:ägda bolaget Aros folkbildningstjänst, Hannu Högberg.

Han vägrar att svara muntligen på VLT:s frågor och kräver att få dem på mejl.

Hur ska ni klara en sådan granskning?

”Jag kommer att redovisa helt öppet för samtliga del-tagare som staden vill ha svar på. Utifrån det får vi föra en dialog med staden ”, skriver Hannu Högberg.

Han förnekar att bolaget gjort sig skyldigt till någon av de förseelser som det polisanmälts för.

Som grund för hans bedömnning ligger bland annat intervjuer med med-arbetarna inom den arbets-rehabiliterande verksam-heten, LOV, och närvaro-listor.

Hannu Högberg hänvisar också till loggböcker för deltagarna, som upprättats av medarbetarna.

Till saken hör att två av de fyra medarbetarna är de som pekas ut av anmälaren som skyldiga till bedrägerierna. Men Hannu Högberg vill inte svara VLT på om det är lämpligt att utredningen baseras på deras svar.

Som svar på anklagelserna om att ABF bara haft verksamhet på förmiddagarna anger han att de haft många sjukskrivningar bland del-tagarna, bland annat deltidssjukskrivningar, och att de då går enbart förmiddagar.

Han menar också att kommunen varit otydlig i frågan om deltagarna skulle ha semester under sommar-veckorna eller inte. Det berörs inte i förfrågningsunderlaget och tidigare år har sommarledighet tillåtits för dem som går på försörjningsstöd, trots att det inte funnits någon information om det, skriver Hannu Högberg i mejl till VLT.

Delar du uppfattningen att ni varit otydliga här, Eva Sahlén?

–Nej.

Om det visar sig att anklagelserna mot ABF stämmer kommer kommunen att säga upp kontraktet med ABF. Det kan också bli aktuellt med skadestånd och enskilda deltagare kan bli bedrägerimisstänkta.