Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adventspyssla som nya hållbarhetschefen

 
Julen 2016
Visa alla artiklar

Julälskaren Eva Favaro tog en paus i yrkeslivet. Hon slutade som chef på bostadsbolaget Mimer, pluggade på distans och genomförde sitt drömprojekt - att ge ut en bok. I höstas kom "Julstämning i Boktryckargården", en nedräkning med pyssel, recept och berättelser fram till jul. Bostad gick husesyn och fick några pysseltips till advent.

– Jag har en mycket god relation till julen, jag har alltid gillat julen, skrattar Eva Favaro som svar på frågan "Vad har du för relation till julen".

Ja, så pass att hon skrivit en julbok. Egentligen skulle boken ha blivit av för ett bra tag sedan. Hon höll på att skriva på den när familjen bodde på landet i Romfartuna. Då var titeln "Jul i Bergbo" . Men ödet och Evas dator ville annat - datorkraschen slukade bokutkastet. Eva kom av sig. Nu har familjen bott "i stan" i mer än fem år.

Förra året tog Eva en paus i karriären, sa upp sig efter många år på Mimer (det kommunala bostadsbolaget), började plugga på distans och tog upp bokprojektet.

Läs mer: Lämnade chefsjobbet för att hinna leva

– Det är jätteroligt att ha givit ut en bok, och samtidigt lite sorgligt att det är slut, funderar Eva.

Nu har hon just börjat på ett nytt jobb, som avdelningschef på Vafab Miljö, som ansvarar för avfallshantering och återvinning i Västmanland samt Enköping och Heby.

Hemma hos Eva på Kyrkbacken i Västerås möts dåtid och nutid. Gamla boktryckargården består både av 1600-tal och 1970-tal. Miljön är både stad (plank och stenlagd gård) och land (timmer och rödfärg).

Adventstid är upptakt för julen och det tar Eva vara på. Någonstans i mitten av november åker första julskivan fram.

– Det är jul hela december!

Det är en tid av pyssel, det blir ofta sena kvällar.

Här delar hon några av sina pysseltips.

Det hon prioriterar är dekorationer hemma, ris, granris och -ruskor, blommor.

– Det gröna är nog viktigast för mig. Jag gillar naturmaterial och älskar skog!

Ett uppskattat adventspyssel, som passar för barn, är att tillsammans göra omslagspapper av barnens teckningar.

Att göra "fågelgodis" är också en trevlig aktivitet för stora och små. Med frön, kokosfett och pepparkaksformar skapar man kakor att hänga utomhus.

Advent är också en tid av möten med nära och kära.

– Det är härligt att träffas och gör saker tillsammans.

En tradition är att Eva och väninnorna Anna Holland, Eva Strandman, Marita Nyman och Mia Lagnelöv träffas i adventstid varje år, de kallar sig "Ernsts flickor". Tillsammans gör de utomhuspynt, granmattor och julbockar. På eftermiddagen ansluter männen, som traditionsenligt lagar middag.

Julstädning lägger hon inte mycket krut på. Det blir en ordentlig städning efter jul.

– Tänk vad vi städade före jul när jag var barn! Det skulle torkas ur skåp och allt möjligt, riktig storstädning. Men nu när jag drar in pyssel med mossa, grenar och barr, det är ingen idé.

För Eva är det viktigt att jultiden är lustfylld, det får inte bli måsten.

– Vi köper knappt några julklappar längre, nu köper varje person en julklapp och så kör vi julklappsleken. Förr rådde en ren julklappshysteri hemma hos oss.

En röd tråd i Evas julbok är återbruk, oavsett om det gäller dukning eller inslagning, råder Eva att ta vad man har.

– Använd det du har i skåp och byråer!

Presenttips på loppis och second hand som hon gärna delar är att köpa textil, vackra handdukar. Handdukar är också ypperliga att använda som omslagspapper på klappar. Ett annat klapptips är att köpa gammalt silver.

– Att kunna köpa på second hand och ge bort, det är något som äldre generationer har svårare för. Yngre tänker annorlunda och många kan till och med tänka sig att ge bort något de själva har hemma. Och varför inte?

– Julen handlar ändå om omtanke och att göra gott. Det är en utmaning att inte dras med av konsumtionshetsen.

Fakta Eva Favaro:

Ålder: 51 år.

Familj: Maken Daniel, vuxna barnen David och Sofia.

Yrke: Började nytt jobb den 1 oktober på Vafab Miljö. Där är Eva numera avdelningschef för hållbarhet och kommunikation. Tidigare marknadschef på Bostadsbolaget Mimer.

Bor: I hyresrätt på omkring 155 kvadratmeter på Kyrkbacken i Västerås. Huset kallas Gamla boktryckargården och är delvis från 1600-talet. En modern del med öppen spis och takfönster byggdes på 1970-talet. I huset bodde tidigare Bror Samuelsson, känd organist, kördirigent, tonsättare och pappa till operasångaren Mikael Samuelsson.

Aktuell: Har i höst givit ut boken "Julstämning i Boktryckargården" på förlaget Glädjens akademi.