Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affären med många bra-att-ha-grejer

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Sundströms järnhandel var tidigare ett känt begrepp för gamla västeråsare. Numera finns den inte kvar men många är minnena som Göran Sundström har från affären där han arbetade i mer än 30 år .

En järnhandel i centrum är i dag en ovanlighet i och med att bygghandlarna numera har sina butiker i städernas utkanter.

En som minns hur det var förr i järnhandeln är Göran Sundström.

Hans pappa tog över järnhandeln 1955. Då fanns det fyra järnhandlare i Västerås.

– Då var det utdragbara lådor nertill efter väggarna och ovanför dem fanns det hyllor, säger Göran.

Axel Sundström den äldre satt också med i kommunfullmäktige. Det var han som satte sitt namn på butiken.

Sundströms Järnhandel låg på Vasagatan 20. Först i hörnet där Handelsbanken ligger idag (hörnet Vasagatan/Smedjegatan) och sedan mer mitt i kvarteret , där bland annat ett Apotek ligger idag.

Flytten till den nya fastigheten gjordes 1953 och då blev butiken en av Sveriges första självbetjäningsbutiker i branschen.

Handeln hade också ett tält med trädgårdsmöbler som låg på Björnövägen 8 i mitten av 1960-talet, då hade ett grovlager byggts på Björnövägen 8 1963. 1967 stod en försäljningshall klar.

Göran har många bilder både före hans tid i affären och senare. Han har också haft en utställning med gamla foton från järnhandeln på Fackbiblioteket och Skiljebobiblioteket.

Här kan du se Vltfotografen Per-Ola Holms bilder från när gamla butiken revs inför bygget av Punkt.