Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affärsmannens meritlista: aktiv i 74 konkursade bolag

Genom Migliore Fondspar har affärsmannen Thony Norelli lockat sparare att investera 100.000-tals kronor. Nu kan VLT avslöja att affärsmannen varit ägare eller styrelseledamot i 14 konkursade bolag. Uppgifter till VLT pekar också på att han har varit engagerad som anställd eller konsult i ytterligare 60 företag som gått i konkurs.

Annons

VLT har i granskningen varit i kontakt med en rad personer, som på ett eller annat vis funnits med i de olika konkursbolagen, och alla ger en samstämmig bild: Norelli har varit den drivande kraften och haft avgörande inflytande. Thony Norellis inställning är att VLT kommer med vinklade och felaktiga uppgifter – se kommentar i särskild artikel.

Så här började det: 1989 – endast 22-år gammal - startade Thony Norelli tillsammans med en kompanjon, sitt första företag, Varbergs totalservice. Affärsidén var att renovera och tvätta fasader samt utföra markplanering och han fick snabbt smeknamnet ”Total-Thony”.

Inledningsvis gick verksamheten bra och företaget sysselsatte som mest ett tiotal anställda.

Läs också: VLT avslöjar: Bolag säljer fondandelar utan tillstånd

Under 1991 utfördes en hel del arbeten, men bolaget hade stora problem att få betalt för sina utförda jobb. Skälet till detta var, enligt konkursförvaltarens beskrivning, att ”kunderna som regel var missnöjda över illa utförda arbeten” - dessutom missköttes bokföring och administration.

I februari 1992 var konkursen ett faktum men redan innan dess var han igång med en ny verksamhet, Hetac fasad och måleri i Halland AB. Lite senare återfanns Norelli och kompanjonen från Varbergs totalservice i ännu ett nytt bolag, Husbo i Väst AB. Det bolaget försattes i konkurs i mars 2005. Kompanjonen åkte där på en ekonomisk smäll och tvingades sälja sitt hus för att rädda situationen. Kompanjonen hade nämligen gått i borgen för fakturor bolaget sålt till ett finansbolag, fakturor som visade sig vara falska.

Genom åren har den 49-årige affärsmannen, nu bosatt i Västeråstrakten, inriktat sig på byggbranschen. Först på västkusten, senare i Stockholmsområdet och numera i Mellansverige.

Fram till konkursen i maj 2002 drev han företaget Outback Communication AB tillsammans med två kompanjoner. Den 26 augusti 2001 blev den ene av kompanjonerna avrättad utanför sin bostad i stockholmsförorten Hallunda. En idag 43-årig man från Malmö dömdes senare till livstids fängelse för mordet. Av domen framgår att en av malmöbons flyktbilar tillhandahållits av den andra kompanjonen.

Två år senare, den 6 september 2003, blev Thony Norelli själv utsatt för ett mordförsök i Årsta. Hans dåvarande kompanjon, en idag 45-årig man, dömdes i Svea hovrätt till nio års fängelse för mordförsök och har idag avtjänat straffet.

I mitten av 2000-talet sålde Norelli, tillsammans med en släkting och en barndomskompis, Estlandstillverkade Lejonhus inom ramen för BostadsInvent Skandinavia AB. Bolaget blev föremål för Ekobrottsmyndighetens intresse vilket ledde till att Norellis barndomsvän dömdes till fängelse för bokföringsbrott. Misstankarna mot Norelli lades ned.

I början av 2010-talet var Norelli verksam i Framtidsstaden-koncernen i Norrköping, en koncern med ett 30-tal bolag i bygg- och fastighetsbranschen.

- Norelli kom in som en frisk fläkt men ganska snart märkte vi vad det var fråga om. Han ville bara berika sig själv, säger Jonas Månsson, gammal bekant till ägaren Jens Helin och verksam i koncernen.

Läs också: Känd sparekonom dömer ut Migliore

I takt med att Jens Helins hälsotillstånd försämrades tog Norelli taktpinnen i koncernen:

- Ja, i och med att Helin var borta mycket var inte Norelli sen att ta kommandot.

Jens Helin avled i juli 2014 och några månader senare försattes alla de drygt 30 bolagen i konkurs:

- Norelli insåg vad som skulle ske och försvann helt enkelt från Norrköping och blev istället verksam i Örebro, berättar Jonas Månsson.

En av de, ekonomiskt sett, största smällarna kom när Örebroföretaget Forward förenade bygg AB försattes i konkurs 2012. I ett försök att rädda bolaget beviljade Örebro tingsrätt inledningsvis företagsrekonstruktion. Men rekonstruktionsförsöken gick om intet och i december 2012 var konkursen ett faktum. De anställda i bolaget fick vid två tillfällen ta emot pengar ur den statliga lönegarantin. Totalt bidrog skattebetalarna med cirka 7 miljoner kronor till ett 60-tal anställda.

Enligt flera av snickarna i bolaget var det inte alls så många anställda. Misstankar om lönebidragsbedrägeri har anmälts till Ekobrottsmyndigheten i Örebro, där kammaråklagare Eva Grandestedt-Kinell inlett en förundersökning.

VLT har varit i kontakt med tidigare styrelseledamöter i Forward förenade bygg och dessa beskriver Thony Norelli som den styrande. Detta bekräftas också av Byggfacket i Örebro.

Thony Norelli är idag den drivande kraften bakom börsnoterade investmentbolaget Granitporten AB som till strax innan jul hade ett kontor på slakteriområdet i Västerås. VLT har tidigare redogjort för Granitportens tilltänkta 225-miljonersaffär med ett annat bolag i sfären runt Thony Norelli, Real point investment AB. Den affären innehöll stora frågetecken och i september meddelades att affären var avblåst. Granitporten äger, via ett finskt dotterbolag, energiprojekt i Västafrika och är den största ägaren i fastighetsutvecklaren Auragenix NV, registrerat i Holland.

VLT:s genomgång av bolagen visar att staten och leverantörer gått miste om drygt 86 miljoner kronor genom de 74 redovisade konkurserna. I några fall har släkt, vänner, bekanta och anställda fått gå från hus och hem och till och med blivit dömda till fängelsestraff.

Läs också: Affärsmannen: VLT ger en felaktig och vinklad bild

Se hela listan över bolag