Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägaren: "Ville sola ormarna"

Badgästerna vid Lögastrand fick sig en chock i torsdags. ”Vi ville att ormarna skulle få sola”, säger ägaren.

På torsdagseftermiddagen ryckte fyra poliser ut till Lögastrand. Ett sällskap på fyra personer hade tagit med sig två ormar till platsen; en kungsboa på strax över 2 meter och en rutpyton på 1.5 meter. Polisen avvisade personerna från platsen tillsammans med ormarna, utan misstanke om brott.

VLT har varit i kontakt med ägaren, som vill vara anonym, men svarar på kritiken som han har fått från VLT:s webbläsare.

– Folk är inte vana med ormar. Vet man inte vad ormen är kapabel till blir man rädd för den, säger han och menar att han ville visa allmänheten att de inte behöver vara farliga.

Enligt honom var de flesta vid badet positiva och många protesterade när polisen avhyste dem från platsen.

– Det var någon där som tyckte att det var läskigt och ringde polisen. Är jag hundrädd så flyttar jag mig från hunden. Jag ringer inte polisen.

Varken polisen, kommunen eller länsstyrelsen kommer att utreda ärendet vidare.

– Det räknas inte som ett djurskyddsärende. I det här fallet utsattes ormarna inte för fara, utan det är snarare en ordningsfråga, säger Anne-Marie Forsberg, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Kommunens ordningsföreskrifter förbjuder hundar, hästar och katter att vistas vid kommunens allmänna bad – men det finns inga riktlinjer gällande ormar.

– Det vi kräver är att man har tillstånd för att ha orm, och för det krävs att man håller ormarna i ett låst och rymningssäkert terrarium, säger Annelie Collander, miljö – och hälsoskyddsinspektör vid Västerås stad.

Tillståndet säger dock ingenting om huruvida ägaren får ta med sig ormen till offentliga miljöer.

– Det finns inget förbud, men det är olämpligt att ta med sig ormar till en plats med mycket folk och med många som är rädda. Jag kan undra varför man gör det.

Detta är inte första gången som ormarna besöker Lögarängsbadet. Ägaren uppger att han brukar ta med sig dem dit varje år under Power Meet. Förra året lät polisen honom vara kvar efter att han först förklarat varför han gjorde det och berättat att det inte var olagligt.

År 2006 hittade en privatperson en förrymd kungsboa vid samma badplats. Men den tillhörde någon annan, menar den anonyme ormägaren.

Trots incidenterna har Västerås stad inte ändrat ordningsföreskrifterna.

Kommer ni att uppdatera föreskrifterna efter det här?

– Jag kan inte svara på det. Det kan bli en politisk fråga, säger Annelie Collander.