Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägg som inte fanns kostade 5000 kronor

ICA Supermarket i Hallstahammar får betala 5000 kronor i vite sedan de redovisat en ingrediens för mycket på en av sina lunchlådor.

– Det är ju viktigt att det är rätt ingredienser på matlådorna, speciellt för allergiker, säger Marie Söderberg, butikschef på ICA Supermarket i Hallstahammar.

– Vi har ändra och skärpt våra rutiner när det gäller att redovisa rätt ingredienser i de rätter, smörgåstårtor och andra uppläggningar som vi gör efter de här inspektionerna. Vi kontrolleras ju inte bara av myndigheterna, utan vi kontrolleras också av Ica.

Det var förra hösten som butikens egenproducerade produkter kontrollerades av miljö- och hälsoskyddsnämndens personal. Man hittade produkter där vissa ingredienser saknades på ingrediensförteckningen, vissa av dem farliga för allergiker. Dessutom hittades ingredienser på förteckningarna som inte fanns med i maten.

Med anledning av det här beslutade Bygg- och miljönämnden i december förra året om ett vite på 5000 kronor för varje till tillfälle och varje produkt där inte reglerna följs.

När en ny inspektion gjordes i början januari i år så hittade man ett fel.

På en matlåda som innehöll spagetti och köttfärssås så hade det redovisats i innehållsförteckningen att spagettin innehöll ägg. När man sedan kontrollerade spagettin så visade det sig att den inte innehöll något ägg.

Det här gjorde att bygg- och miljönämnden vände sig till förvaltningsrätten för att de skulle utdöma vitet på 5000 kronor, något som rätten nu gjort.