Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aggressiva myggor sprids till Västerås

Det gynnsamma vädret gjorde att insektssäsongen kom tidigt i år. Experter menar att myggorna har blivit fler och aggressivare.

Västerås. Egentligen ska mygg- och getingsäsongen börja nu. Men på grund av gynnsamt väder började krypen komma redan i april, säger Markus Rehnberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland.

Myggorna lägger sina larver i vatten och när det kommer värme, trivs de.

Markus Rehnberg berättar att det generellt är mer mygg i år än förra året och nämner att det finns mycket mygg på Bjönön.

– Just i år har stickmyggor från dalälvsområdet spridit sig hit. De är mer aggressiva och biter direkt. De vanliga myggorna surrar omkring ett tag innan de sätter sig. De är inte farligare än andra myggor, säger Marcus Rehnberg.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex Sverige, berättar att getingar ofta bygger bo inuti döda träd eller fritt hängande under tak där det finns bra tillgång till trä som de kan bygga av.

– Getingar är nyttodjur som äter insektslarver som kan förstöra fruktträd. Om de inte stör kan man gärna låta dem vara, säger han.

På sjukvårdsrådgivningen 1177, rekommenderar man myggmedel om man ska ut i naturen och hydrokortisonsalva om betten kliar mycket.

Vid getingstick runt munnen eller i halsen är det viktigt att söka akut vård.