Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Airavata och andra åskgudar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Blixt och dunder är något som ofta berör folk på ett eller annat sätt, fascinerande eller kanske rent av skrämmande. Innan den moderna vetenskapen kom till och gav svar på hur blixtar uppkom var det olika kulturer med dess gudar som förklarade åskan.

Annons

Det finns flera olika åskgudar, bland annat den indiske guden Indra som framkallade blixtar med sin klubba och ofta red på en vit elefant, Airavata. Från den grekiska mytologin finns guden Zeus, han hade en åskvigg att kasta på fiender och hans gyllene örn symboliserade styrka, mod och rättvisa.

Här i Norden är vi bekanta med guden Tor och hans hammare Mjölner. Historien säger att det mullrade när han körde med sin vagn i himlen och det blixtrade när han kastade sin hammare. Hans framfart var inte något negativt utan han bekämpade de onda i form av jättar eller andra väsen genom att kasta hammaren på dem.

Förr i tiden trodde man inte att blixten kunde slå ner flera gånger på samma ställe. Om man grävde ner en yxa under huset eller murade in den menade man att Tor redan hade varit där och åskan kunde då inte slå ner igen. Men i dag vet man att åskan kan slå ner på samma ställe flera gånger. Den söker sig ofta till högt belägna punkter och till exempel Empire State Building i New York blir träffad omkring 100 gånger per år av blixten.