Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Rullgård: Det är euroländerna som är EU:s B-lag

I samband med den pågående eurokrisen talas det om att euroländerna eventuellt ska gå en egen väg för att den misslyckade och felkonstruerade eurovalutan till varje pris ska bli kvar. Det talas då om denna eurogrupp som ett A-lag och övriga EU-länder som ett B-lag.

Begreppet A-lag brukar ju förknippas med något som är bäst och därför är A-lag en helt missvisande benämning på euro-länderna som verkligen är de som visat sig vara sämst. Det vore riktigare att kalla Sverige, England och övriga som varit kloka nog att inte gå in i eurosamarbetet för ett A-lag i den meningen att dessa länder visat sig vara bäst på att hantera ekonomin.

Sverige och övriga icke-euroländer borde protestera mot att få epitetet B-lag och kräva att få kallas för A-laget medan eurogruppen kan få heta B-laget eller, med användning av det nya svenska betygssystemet, F-laget, där F står för ”icke godkänd”.

Det bästa är om Grekland, Italien och andra som misskött sin ekonomi går ur eurosamarbetet och får ta hand om sina ekonomier genom devalvering. Men, säger någon, det blir ju mycket besvärligt för dessa länder som har sina lån skrivna i euro när lånen ska betalas med en devalverad valuta, lira eller vad en post-eurovaluta kan tänkas heta i Italien.

Men den situationen är ju inte ny. Andra länder, till exempel Island, har fått betala lån med devalverad valuta så det är bara för länder som lämnar eurosamarbetet att tillämpa samma recept som Island.

Det påstods medierna häromdagen att denna kur har haft positiva effekter för Islands ekonomi och så skulle det säkert kunna bli på sikt även för länder som lämnar eurosamarbetet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel