Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Rullgård: Euron är visst orsaken till Greklands problem

Karl-Erik Andersson påstår naivt att euron inte är orsaken till Greklands ekonomiska problem. Det är tvärt om så att det är just eurosamarbetet som är orsaken till Greklands situation.

Utan koppling till euron skulle Grekland få devalvera sin valuta på samma sätt som Sverige gjort i liknande situationer. Greklands varor och tjänster skulle bli billigare och landets turism skulle blomstra, hotellen fyllas och taxiförarna, som ofta beklagat sig över stiltjen i olika reportage, skulle ha full sysselsättning.

Grekerna skulle själva få ta hand om de problem som skapats genom ekonomiskt lättsinne. Genom successivt ökad ekonomisk aktivitet och utveckling av skattesystemet skulle de få möjlighet att förbättra landets ekonomi.

En känd nationalekonom sade i en tv-intervju för en tid sedan att ”framtidens dom över euroexperimentet kommer att bli hård”. Han har naturligtvis helt rätt men experimentet kommer att skapa mycket elände innan det förhoppningsvis avslutas, helst så fort som möjligt.

EU borde satsa resurser på att hitta ett sätt för avveckling av euron på minst smärtsamma sätt i stället för att tjafsa om stödpaket till Grekland och andra euroländer och låta ländernas ekonomier regleras av marknads-krafterna som för en gångs skull skulle göra nytta. Men då krävs det att varje land har sin egen valuta, det vill säga ingen monetär union, typ euron.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel