Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Rullgård: Mälarstränder drabbas av stranderosion om Södertäljeslussen byggs ut

I Sveriges Radio Studio Ett den 29 augusti rapporteras om stora problem med stranderosion i Löderup på grund av omfattande fartygstrafik.

I Sveriges Radio Studio Ett den 29 augusti rapporteras om stora problem med strand-erosion i Löderup på grund av omfattande fartygstrafik. Massor av sand har sköljts och sköljs ut i havet. Om Södertäljeslussen byggs ut kommer Mälarstränderna också att drabbas av en allvarlig stranderosion eftersom större fartyg som river upp större vågor då kan gå in i Mälaren.

I nämnda program meddelades att varken staten eller någon samhällsinstitution har något ansvar för, att ingripa mot strandskador av detta slag. Det är strandägaren som måste vidta skyddsåtgärder i form av överklaganden och/eller strandskoningar, vilket är både dyrt och svårt byråkratiskt.

Den som vill få till stånd skyddsåtgärder arbetar dessutom mot starka institutioner, till exemepl Sjöfartsverket som har ekonomiska intressen i att fartygstrafiken på Mälaren ökar och detta verk motsätter sig även att fartbegränsningar i syfte att skona stränderna införs. Det finns exempel på att Sjöfartsverket verkar för att redan införda fartbegränsningar ska upphävas.

Därför bör planerna på att släppa in större fartyg från olika delar av världen i Mälaren avvecklas till fromma för miljön och för att nya och skadliga organismer ska hindras från att komma in i Mälaren.

Det finns stor risk för att de nya fartyg som skulle ta sig in i Mälaren är äldre fartyg som inte är stora nog för ekonomisk trafik på de stora haven men som rederierna i syfte att suga ut det sista av investeringen skulle använda för trafik på Mälaren. Fartyg av detta slag brukar kallas ”flytande lik-kistor” och kan lätt haverera och då utöver stranderosionen orsaka enorma akuta skador som kan skada Mälaren som vattentäkt för ett par miljoner människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel