Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare kritiseras i mordrättegången

Försvaret i fallet med den mördade företagaren från Fagersta har nu sagt sina slutord. De riktar stark kritik mot åklagarnas bevis.

På den 26:e och sista rättegångsdagen i går, måndag, pekade försvararna på att åklagarnas bevis inte håller. De är byggda på känslor, rykten, spekulationer och en hel del smutskastning, anser de.

Omkring 160 timmar i rättsalen är nu över för de åtalade, den 33-åriga änkan, hennes 22-åriga lillasyster, systerns 31-årige man som erkänt att han ensam dödat Fagerstaföretagaren och den 46-åriga kvinnan som följt med 31-åringen till Fagersta.

Maria Wilhelmsson som är änkans advokat menar att åklagarna har tappat fokus i fallet med att försöka bevisa att de tre kvinnorna har varit med på att döda företagaren i april förra året för att komma åt arvet efter honom.

– Jag har aldrig under hela min karriär varit med om en sådan smutskastning mot en tilltalad som det har varit mot min klient under denna rättegång. Inte en enda gång hörde jag åklagarna under sin slutplädering säga att något är styrkt eller ställt utom rimligt tvivel. Är det här svensk domstol 2010? I mina ögon är det helt oseriöst, säger Wilhelmsson som menar att änkan är oskyldig till inblandning i mordet och att rätten bör fria henne eftersom bevisen inte är styrkta utan snarare byggda på känslor, spekulationer och rykten.

Brage Åman som försvarar den 31-årige mannen, kritiserade i sin slutplädering de telefonlistor som åklagarsidan har sammanställt över samtal mellan de misstänkta under brottstiden.

Telefonanalysen kritiserades också av övriga försvarsadvokater.

– De här sammanställningarna säger inte särskilt mycket om man inte har någonting att jämföra med, och hur många tidsaxlar och pilar åklagarna än har presenterat så finns bara de tilltalades egna uppgifter om vad samtalen har handlat om. Det går inte att åberopa de här telefonkontakterna som bevis för de övrigas inblandning i målet eller som försvårande omständigheter om man inte samtidigt kan visa att de tilltalade vid de här samtalen verkligen har pratat om gärningen och hur den skulle genomföras, säger Åman.

Brage Åman yrkar på att 31-åringen i första hand ska dömas för dråp, och i andra hand för mord, men inte livstids fängelse, som är vad åklagaren har yrkat på. 31-åringen har enligt Åman dödat för att hämnas på företagaren eftersom denne hjälpt lillasystern, tillika 31-åringes fru, att begå en abort.

Systerns advokat Jari Smolander säger att hon är oskyldig till medhjälp i mordet.

– Hon tjänade inget på att mörda mannen. De hade en bra relation och hon jobbade för honom. Att hon inte ringt polisen och angett sin man efter att hon fått reda på vad han hade gjort, vem kan klandra henne för det? säger Smolander.

Jacob Asp som försvarar den 46-åriga kvinnan vill att rätten friar henne för inblandning i mordet. Om hon skulle dömas för skyddande av brottsling, som är vad åklagarna yrkar på i andra hand, menar Asp att hon i stort sett avverkat straffet under tiden hon har varit häktad.

En dom beräknas komma tidigast om tre veckor.

SARAH GREEN