Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare överklagar frikännande

Åklagaren överklagar nu den friande domen mot ett jordbrukarpar från Kolbäcksdalen som åtalats för djurplågeri.

Annons

Det var i slutet av mars som nämndemännen i Västmanlands tingsrätt körde över sin ordförande och friade det äldre paret som bedrivit jordbruk i en grannkommun.

Det är bland annat den skiljaktighet från rättens ordförande som nu åklagaren stödjer sig på när han överklagar domen till Svea hovrätt.

Det var i mars 2008 som det uppdagades att allt inte stod rätt till på den aktuella gården och en inspektion gjordes. Där upptäckte djurskyddsinspektören att djuren visade tecken på undernäring. Det fanns inte heller torra liggplatser, vilket innebar att det inte var tillräckligt rengjort i boxarna. Det var allmänt smutsigt. Nästan alla djur hade gödselpansar som bland annat kan ge brännskador.

Dagen därpå kom veterinär och en inspektör från länsstyrelsen till gården. Veterinären beslutade direkt att avliva en kviga. Övriga djur omhändertogs och vissa av dem skickades till slakt.

Makarna menade att de hade gjort så gott de kunnat. De fick också stöd av en annan lantbrukare som besökte gården och inte hade uppfattat att djuren var undernärda, men magra.

Nämndemännen i tingsrätten menade att det inte var utrett om djuren mått dåligt, att makarna inte gett dem tillräckligt med foder eller inte hållit dem rena.

Rättens ordförande ansåg däremot att paret varit oaktsamma i sådan hög grad att det var fråga om djurplågeri, men att straffvärdet inte är på fängelsenivå utan böter.

Nu får hovrätten avgöra vem som hade rätt.