Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: "Det var fråga om ett väldigt grovt övervåld"

(Uppdaterad 11.35) Vlt.se fanns på plats i Polishuset i Västerås där polis och åklagare berättade om åtalet kring tonårsmordet i Råbyskogen.

11.00 På plats på presskonferensen i polishuset i Västerås angående mordet på en 16-årig flicka från Västerås på kvällen den 4 maj.

Idag har - som vlt.se skrivit i tidigare artiklar under förmiddagen - åtalet lämnats in mot den 16-årige pojke som misstänks ha bragt henne om livet.

Presskonferensen, som skulle ha inletts 11.00, är några minuter försenad eftersom vissa massmedia har svårt att hitta parkeringsplats i kvarteren runt polishuset.

11.05 Närvarande vid presskonferensen är förutom Västmanlandspolisens informationschef Börje Strömberg, chefsåklagare Göran Kastlund vid åklagarkammaren i Västerås, som under fredagen väckt åtal för mord mot den 16-årige misstänkte.

Vidare närvarar också Anders Pommer, polisens spaningsledare.

11.13 - I morgon är det exakt en månad sedan (den avlidnas namn) blev mördad på Råby, säger Anders Pommer och fortsätter:

- Idag väcker vi åtal, och det är exceptionellt snabbt när det gäller ett sådant här åtal.

Anders Pommer berömmer sina poliskollegers arbete och chefsåklagare Göran Kastlunds "strukturerade arbete".

Göran Kastlund berättar om omständigheterna kring dagen, dagen efter dödandet, då den 16-årige misstänkte kom till polisen och angav sig själv.

- Hans första replik var "Det har hänt någonting hemskt", säger Göran Kastlund.

Han redogör för hur den dödade hittades, i ett relativt sett ödsligt skogsparti i Råbyskogen, invid en stor sten.

11.22 Skickade sms via mobiltelefonen har varit polis och åklagare till stor hjälp:

- Ett skickat sms är som en GPS-angivelse av positionen, säger Göran Kastlund.

Tack vare skickade sms har polisen kunnat utesluta eventuella medgärningsmän.

- Motivet är en spekulation, naturligtvis, säger Göran Kastlund och fortsätter:

- Det kan vara att killen haft uppfattningen att tjejen varit gravid. Det finns flera uppgifter om att han varit väldigt oroad och upprörd över att hon sagt sig vara gravid.

Göran Kastlund bekräftar det som vlt.se tidigare skrivit under förmiddagen att den rättsmedicinska undersökningen visar att flickan inte var gravid och aldrig varit gravid.

Göran Kastlund kommenterar också uppgifter kring om någon förmått pojken att mörda flickan, uppgifter som förekommit i den flod av rykten och spekulationer som bröt ut redan strax efter mordet:

- Ingenting tyder på att det ska finnas en anstiftare, säger Göran Kastlund.

Anders Pommer bekräftar också att polisen fått tag på den kvinna i bil som dagen före brottet avbröt ett bråk pojken och flickan emellan:

- Det är en polisaspirant som precis börjat. Hon har uppfattat något uppträdande dem emellan, och tagit med sig flickan i bilen.

11.27 Göran Kastlund framhåller att han inte tänker gå in på detaljer i själva dödandet.

- Man kan säga att flickan utsatts för väldigt grovt våld. Man brukar tala om en lite lustig term som heter "övervåld". Det var fråga om ett väldigt grovt övervåld.

Gärningsmannen har, efter mordet, gjort försök att täcka över den dödas huvud, enligt Göran Kastlund.

- Gärningsmannen har tagit på sig att han utövat våld mot henne, att han varit arg på henne, men att det varit svart för honom under stora delar av händelseförloppet.

Den döda avled av syrebrist och av de svåra skador som är lokaliserade kring hals och huvud.

Göran Kastlund förklarar också varför polis och åklagare varit så förtegna:

- Det har funnits personer i kretsen kring gärningsmannen som varit tillsammans med honom den aktuella kvällen (alltså efter mordet) där vi velat utreda vad som skett. Vi har kommit mycket långt i vårt arbete att utesluta andra gärningsmän eller medgärningsmän, säger Göran Kastlund.

11.30 Massmedier på plats ställer detaljerade frågor kring själva dödandet av flickan.

- Han minns att han tagit ett strypande grepp. Han kan ha slagit. Han kan ha sparkat. Han springer därifrån, men återvänder. Tar flickans mobiltelefon och skickar två SMS till flickans far och till en annan person, svarar Kastlund.

I sms:en skriver han, som låtsas vara flickan, att hon jagas av två knivbeväpnade män.

Göran Kastlund framhåller att gärningsmannen planerat brottet, bland annat ska uppgifter från en kamrat till pojken tyda på det.

Anders Pommer förklarar att det var pojkens uppgifter som ledde till att flickan hittades:

- Han lämnade sådana uppgifter att vi snabbt kunde finna henne. Hon kunde fortfarande vara vid liv, så vi koncentrerade oss på att finna henne. Han lämnade initialt uppgifter om att något kan ha hänt vid Stenkumlaskolan. Efter ett par minuters förhör var vi på väg med honom till platsen för att han skulle visa var hon låg, men då fick vi besked av hundförare att hon återfunnits.

Uppgifter från pojkens mor, där hennes son kom hem på kvällen blek och berättat att något hänt, styrker också att pojken var medveten om att han gjort något dumt.

11.35 Massmedia ställer upprepade frågor om eventuella medgärningsmän.

- Jag anser mig ha belägg för att det inte funnits en medgärningsman, säger Göran Kastlund.

Anders Pommer besvarar frågan om 16-åringen ångrat sig efter dådet:

- Inte på något påtagligt vis.

Vid den inledande häktningförhandlingen beslutades att 16-åringen skulle genomgå en liten sinnesundersökning, så kallad paragraf sju-undersökning.

Den är nu gjord, och har visat att 16-åringen kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningen eller vid undersökningen.

16-åringen fanns inledningsvis på en låst psykiatrisk avdelning och därefter har han funnits på häktet där häktets sjuksköterska "efter bästa förmåga" som Anders Pommer säger vakat över hans hälsa.

Presskonferensen avslutas därmed och individuella intervjuer vidtar.