Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren friar poliser

Polisen gjorde inget fel och kommer inte att åtalas för vållande till annans död och tjänstefel, enligt åklagarbeslut.

Poliserna slog 28-åringen med ett ”distraktionslag i nacken”, sprutade pepparsprej i hans ögon, höll för hans mun. Men ingen av dem ska ha suttit på eller över 28-åringen i det instängda rummet. Han dog av akut syrebrist sedan han andats in sina egna uppkastningar.

- Enligt rättsläkaren dog han av en olyckshändelse, säger chefsåklagare Lena Lithner som lett utredningen.

Ingen av dem fem poliser som var med vid ingripandet kommer att åtalas för tjänstefel.

Anhöriga, sjukvårdspersonal, den ordningsvakt som var med vid polisens ingripande har alla fått berätta vad de såg den aktuella onsdagskvällen den 10 december då en 28-årig man miste livet sedan han sökt hjälp på den psykiatriska mottagningen.

Våld har använts, det har de inblandade poliserna erkänt. Enligt larmet var den 28-årige mannen våldsam inne på den psykiatriska mottagningen och enligt de första uppgifterna beväpnad med ett rakblad. Han skulle också ha försökt skadat någon ur personalen som lyckades få in honom i ett rum och höll fast dörren tills polisen kom.

Men något rakblad hittades aldrig i det slutna rummet.

- Uppgifterna har kommit från olika håll om att 28-åringen haft ett rakblad. Han har ju sprungit en del mellan avdelningarna så han kan ha tappat det, säger Lithner.

”Vapnet” poliserna kände sig hotade av var en tuschpenna.

- Ja, det syns på de fotografier som har tagits men de uppfattade inte vilket sorts föremål de var mannen hade i handen, säger åklagaren.

Enligt den rättskemiska undersökningen av 28-åringens kropp hade han inga droger eller substanser i blodet som skulle kunna förklara det uppkomna aggressiva upprördhetstillståndet.

Chefsåklagaren anser det klarlagt att poliserna haft rätt att använda våld, enligt 10§ första stycket i polislagen. Enligt den får polisman ”i den mån andra medel är otillräckliga och med hänsyn till omständigheterna är försvarligt använda våld för att genomföra en tjänsteåtgård om han möts av våld eller hot om våld”.