Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister får fängelse för djurstöld

Nu har domen fallit mot de djurrättsaktivister som i somras stal två grisar från en gård i Sala kommun samt höns från en gård i Närke.

Totalt är det sex personer som åtalats och dömts för stöld.

Alla inblandade i grisstölden i Ransta, som VLT tidigare berättar om, straffas med dagsböter och skadestånd till den brottsutsatte bonden.

Domen rör också vad aktivisterna kallar för en "fritagning" av höns från en gård i Närke. Även för det döms flera personer till dagsböter och skadestånd men en man får en månadsfängelse för stölden. Från domen framgår att han tidigare dömts för liknande brott, där han av politiska skäl har stulit djur.

Samtliga som döms tillhör en aktivistgrupp som kallar sig Tomma burar. De har alla erkänt gärningarna men de anser inte att de gjort något brottslig. I domen säger de sig ha agerat utifrån moraliskt nödtvång och att djuren inte har ett ekonomiskt värde.

De dömda uppger att de valde ut gårdarna slumpvis och att aktionen inte var riktat mot just de här bönderna.