Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akuten får tillfälligt nya lokaler

Snart flyttar akuten på Centrallasarettet in i nya – tillfälliga – lokaler. Natten till den 22 mars är det dags.

Två timmar efter midnatt natten till tisdag börjar flytten. Och vid 10-tiden på tisdagsmorgonen räknar man med att allt ska vara klart.

För planeringen är detaljerad och redan har flytten delvis börjat.

De nya lokalerna, som ligger i plan 1 i den nya vårdbyggnaden, börjar så smått fyllas med ny medicinsk utrustning. I korridorerna jobbar folk med att dra ledningar och skylten vid den nya ingången ska helst vara på plats innan dagen D.

– Själva flytten under natten ska ske stegvis, berättar Glenn Kvarnryd, som är projektledare för hela den nya vårdbyggnaden och även för akutens flytt.

Först ut – och in – blir medicin-, sedan kirurg- och slutligen ortopedenheten. Extra vårdpersonal, som vet var allting ska stå, har kallats in och cirka sex personer ska sköta själva transporterna. IT-personal ska se till att datorerna fungerar.

De akutpatienter som kommit in före flyttstarten tas om hand i de gamla lokalerna, medan de som kommer senare under natten tas om hand i de nya lokalerna.

– Vi hoppas att patienter som kan vänta till dagen därpå gör det. Blir det en topp med extra många patienter blir det extra jobbigt för alla, säger Marie-Louise Kumlin, en av sektionsledarna som arbetar med flyttförberedelserna.

De tillfälliga lokalerna är ungefär lika stora som de som nu lämnas. Det vill säga byggda för att ta emot ungefär 35 000 patienter om året. Så det kommer inte bli mindre trångt det närmaste året, med tanke på att besökarantalet på akuten är 56 000 per år.

Men efter många år i slitna och underdimensionerade lokaler kanske ett år i lika små – men fräschare – lokaler känns okej.