Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutpatienter i fara vid race

Streetracing-förarna blockerar E18 för att köra race. Då kommer inte akuttransporter fram – när liv eller död handlar om sekunder.
   – Ett stopp på vägen kan vara ödesdigert för den enskilda patienten, säger ambulansbefäl Marie Malm.

VLT berättade i går om hur E18 totalblockerades vid 1-tiden på lördagsnatten, för att streetracing-förare bestämt sig för att tävla på platsen.

Nu berättar ambulansbefäl Marie Malm att en blockerad väg kan vara ödesdigert för en patient i akut behov av vård.

– När det handlar om brådskande ärenden, till exempel hjärtinfarkter, kan det vara fråga om sekunder som är livsavgörande, säger hon.

Förutom de fall som ska till lasarettet i Västerås går ungefär två sjuktransporter om dagen till Uppsala. Vissa är akuta, andra inte.

– Vi måste komma fram så fort som möjligt. Det är därför vi har blåljus, så andra

bilister ska köra åt sidan. Men om någon blockerar en hel väg kan vi inte göra något.

När E18 blockerades under lördagsnatten var det enligt uppgift glest med trafik och under några minuter. Men akuta sjukfall kan som bekant inträffa när som helst.

– Dag som natt, säger Marie Malm.

Streetracingarrangören menar att om en sådan incident skulle ha inträffat i lördags skulle ambulansen kunnat komma fram eftersom deltagarantalet var lågt.

”Hade en ambulans dykt upp och viljat ha passage igenom massan så hade den inte behövt vänta längre än några få sekunder” skriver han i ett mejl på tisdagskvällen.

På måndagen svarade mannen dock så här på frågan om hur vägen blockeras:

– Vi åker i kolonn i den ordning vi ska starta. Sedan stannar alla och sätter på varningsblinkers. Det finns inte en chans att någon kan ta sig fram.