Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albansk journalist ny VLT-krönikör

Arben Vata och hans familj flydde till Sverige efter att de utsatts för hot och kidnappningsförsök i hemlandet. I väntan på besked från asylöverklagan till migrationsdomstolen kommer Arben Vata att skriva krönikor på vlt.se.

Det var Arben Vatas avslöjande om korruption inom albanska regeringen och polis som ledde till att familjen flydde från Albanien till Sverige vintern 2014. Avslöjandet handlade bland annat om den lag som föreskrev att alla albanska fordon skulle vara utrustade med förstahjälpen-väskor, för de bilägare som hade en väska av fel fabrikat bötfälldes.

Den förstahjälpenväskan som var ”rätt” visade sig vara tillverkad av ett företag som ägdes av en familjemedlem till inrikesministerns Sajmir Tahiri.

Efter avslöjandet utsattes Arben Vata och hans familj för hot via sms och telefonsamtal.

– När jag försökte polisanmäla hotelserna sa skrattade polisen åt mig och sa ”vi tänker inte skydda dig eller din familj, för vi gillar inte det du skrivit”, berättar Arben.

Läs hans första krönika: Krönika: Integration mot isolering för asylsökande

Förföljelsen i hemlandet kullminerade då Arben Vatas frun lyckades undkomma en kidnappning. Det var efter den attacken som familjen bestämde sig för att fly till Sverige.

I februari i år skrev Arben Vata på nytt om Albanien och om korruption som verkar sträcka sig ändå upp till landets premiärminister Edi Rama. Efter den artikeln tog hoten ny fart.

– Jag vill tänka positivt om framtiden men vi kan inte skickas till Albanien för då dödar de mig. Det vet jag för det har de lovat mig; Vi glömmer aldrig och vi kommer att döda dig.

Efter 1,5 års väntan så kom asylbeskedet i mars som en kalldusch; Arben Vata får inte asyl i Sverige.

Läs också: Fler krönikor av Arben Vata

– Att få nej var en stor chock. Vi trodde att vi kommit i säkerhet när vi kom till Sverige, så beslutet slog ned som en bomb.

Migrationsverkets beslut att neka asyl är överklagat till migrationsdomstolen och flera organisationer har i ifrågasatt beslutet. Amnesty International har även granskat Vatas fall i nio månader.

– Jag hoppas att jag inte ska bli straffad för att jag uttrycker mina tankar här i Sverige så som jag blev i Albanien utan att domstolen ska se konsekvenserna och fatta rätt beslut.

Vad kommer du att skriva om i dina krönikor?

– Jag kommer att fokusera migrationsfrågor och saker som rör asylsökande. Varför det är så svårt att få jobb och komma in i det svenska samhället. I Storbritannien och USA kan man arbeta och studera under tiden som man väntar på uppehållstillstånd till skillnad från Sverige där man bara får vänta och klättra på väggarna.

Läs hans första krönika: Integration mot isolering för asylsökande