Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre bollas runt mellan olika instanser

Svar till insändaren ”Västerås äldreomsorg fungerar” av Elisabeth Wäneskog (KD).

Elisabeth Wäneskog ger inga belägg för sitt påstående att äldreomsorgen fungerar. Jag menar att hon har fel. Jag vågar påstå att Västerås äldreomsorg i stora delar är en katastrof. Det skulle behövas en katastrofkommission.

Det värsta är kanske att politiker och chefer inte ens tycks förstå problemen. De ansvariga bortser från verkligheten och bemöter all kritik med osakliga argument eller tystnad.

Men vilka är problemen då? Jo, problemen är att helhetssyn och samordning saknas. Den äldre och dennes närstående bollas runt bland massor av olika aktörer som inte samverkar med varandra. Den äldre som behöver hjälpen klarar inte att samordna allting själv. Närstående tvingas till enormt mycket arbete för att helheten ska fungera ens hjälpligt.

Det är många olika verksamheter som behöver samverka för att den äldre ska få den hjälp som behövs. Biståndsenheten, hemtjänst eller boende, den kommunala sjukvården och regionens sjukvård är centrala aktörer. Det är många olika personer inblandade som behöver känna den äldre och dennes behov för att insatserna ska bli de rätta. Här spricker det totalt i Västerås – det fungerar INTE.

Det finns djupgående systemfel och ett häpnadsväckande lagtrots inom kommunen och regionen. Det är oerhört allvarligt och bryter mot mängder av lagar och bestämmelser. Men politikerna låter ofoget fortgå år efter år. Varför?

P-O Lundh, anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare