Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre har svårast att få nya jobb

Fokus för de politiska partierna har varit den höga ungdomsarbetslösheten. Den har lyfts fram som det stora problem den är, även om en del statistik har överskattat problemet.

Nu visar, enligt Ekot, dock siffror från Arbetsförmedlingen att det är betydligt svårare för äldre än för andra grupper att få ett arbete.

Den som är över 55 år och inskriven på Arbetsförmedlingen behöver i genomsnitt över 400 dagar för att hitta ett arbete, jämfört med drygt 200 dagar för övriga åldersgrupper. Det är dubbelt så lång tid.

Resultatet är egentligen inte så förvånande. Tidigare var det vanligt att äldre arbetslösa kunde få förtidspension eller avtalspension. Ett motiv var just problemen att komma tillbaka på arbetsmarknaden.

När Las en gång infördes var ett argument att äldre hade svårt att hitta nya arbeten. Därför ansågs det vara bättre att anställningsår skulle styra vid uppsägningar.

Numera gäller arbetslinjen. Det gäller att undvika pensionslösningar och i stället ska alla så långt möjligt vara kvar i arbetskraften.

Det har många fördelar, men äldre arbetslösa kan får då också få svårare än andra grupper att hitta nya jobb.

Regeringen har infört lägre arbetsgivaravgifter för yngre för att de lättare ska anställas. Ska vi nu ha något likande för äldre? Nja, det visar snarare problemen med skattesärlösningar för en stora grupper.