Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre hotas av isiga gator: "Kommunen gör inte sitt jobb"

Att det inte görs något åt den isiga gatan utanför huset upprör Runo Ahnland. Men enligt kommunen är det hans eget ansvar.

Västerås. Hal is täckt av vatten – så ser det ut utanför 72-årige Runo Ahnlands hus. Problemet har under hans elva år på Avsynargatan på Hammarby i stort sett varit återkommande varje vinter. Men i år upplever han förhållandena som ”extrema”.

– De här gatorna kommer sist i prioriteringen känns det som, säger han.

Runo berättar att majoriteten av de boende på hans gata är äldre – vissa så gamla att de nu inte kan gå ut. I november opererade Runo höften men han är inte orolig utan förbannad när han med krycka och broddar visar upp sin halkiga gata.

– Kommunen har åtagit sig att sköta om gatorna men det har den inte gjort. Man ska kunna gå på här utan att riskera att göra illa sig.

Sandra Johansson, ansvarig för vinterväghållningen på Västerås stad, är nerringd gällande ärenden som Runos och förklarar att kommunen i detta fall enbart står för snöröjningen.

– Enligt lagen är det fastighetsägarens ansvar att skotta och sanda ett gångbaneutrymme längs med sin fastighet, säger hon.

Tar ni ingen hänsyn till att de boende är äldre?

– Vi tar inte hänsyn till vad de boende har valt för boendeform. Lagen gäller för samtliga av dessa gator.