Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre kan drabbas av tuff influensa

Årets influensa kommer troligen hit framåt jul. Men denna gång attackerar huvudvarianten främst äldre människor.

Annons

Det handlar framför allt om en ny mutation av den gamla Hongkonginfluensan.

Influensasäsongen blir troligen värre i år, även om ingenting ännu är säkert.

När VLT talade med en grupp pensionärer på Bäckbyskrapans mötesplats var de inte alls överens om att de skulle ta någon spruta.

– Jag har redan vaccinerat mig. Det brukar jag göra, sa Leif Klaesson.

– Men jag ska inte vaccinera mig, kontrade Elsie Griph.

Hennes orsak är enkel.

– Jag blev väldigt dålig av vaccinet för några år sedan. Nu avstår jag. Men jag är ändå orolig för att bli sjuk. Jag har inte haft influensa så ofta och hoppas att jag slipper även denna gång.

Andra är mer vankelmodiga.

– Vissa år vaccinerar jag mig, andra inte. I år blir det vaccinering, sa Åke Warme.

Lars-Olof Zeijlon, som skulle vaccinera sig, blir lite intresserad när han hör att det är en ny variant av en gammal känd influensatyp som är på väg.

– Hongkonginfluensan hade jag nog när den var i Sverige i slutet av 1960- talet. Är det den som kommer tillbaka, sa du?

Men det handlar om en ny form. Hongkonginfluensan har förändrats en hel del sedan 1968–1970 när den härjade som värst i Sverige.

Det är ännu för tidigt att säga exakt när den kommer och med vilken kraft. Förra året kom influensan kring jul, men ökade i januari.

– Med tanke på att förra vinterns influensa var mild bör den bli lite värre den här säsongen, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hon tillägger att det i så fall beror på att immuniteten bland svenskarna går ner efter en mild influensasäsong, som förra året.

Hon har internationella kontakter, bland annat inom FN:s världshälsoorganisation WHO. Därför kan hon ana vilken typ av influensa som kommer att dra in över Sverige i vinter. Flera stammar av virus härjar redan på södra halvklotet. Olika regioner har drabbats på olika sätt.

– Australien drabbades hårt. Där var det mycket sjukhusvård. Men hur en region drabbas beror på vad det är för influensatyper som har cirkulerat där tidigare, berättar Mia Brytting.

Vanligast i hela världen just nu är den nya varianten av Hongkonginfluensan.

– Och det är viktigt att säga att just Hongkong-influensan brukar drabba äldre och sköra personer. Ett sådant år är det många äldre som måste söka sjukhusvård. Därför är det viktigt att de vaccinerar sig.

Men även en variant av den pandemiska influensan (slarvigt kallad svininfluensan) finns i många länder på södra halvklotet just nu.