Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre kvinna fick läkarhjälp på telefon – led av smärtor i två år innan hon dog

Kvinnans ryggsmärtor utreddes aldrig efersom läkaren tyckte att hon inte verkade orka det. Efter två år med smärtor dog kvinnan av cancer. Vårdcentralen gjorde fel menar IVO nu.

Istället för att undersöka kvinnan på riktigt valde läkaren på vårdcentralen i Västerås att diagnostiera och skriva ut mediciner baserat på telefonsamtal med henne.

Sonen menar att hans mamma dog i förtid eftersom läkaren på hennes vårdcentral slarvat. Kvinnan, som var i 80-årsåldern, sökte hjälp för ryggsmärtor men blev aldrig ordentligt undersökt. Extra märkligt tycker sonen att det är eftersom kvinnan tidigare diagnostiserats med cancer. Kvinnan fick gå två år med smärtor innan hon dog av cancer.

Läs även: Ny undersökning: Västmanlänningar mest otrygga i landet

Sonen anmälde händelsen till Inspektionen för vård och hälsa, IVO, som efter sin utredning håller med om att vårdcentralens hantering ska ifrågasättas.

Enligt läkaren ska utredning och magnetkameraröntgen ha varit på tal men aldrig genomförts eftersom patienten inte verkade vilja eller orka med det. I utredningen påpekar läkaren att denne djupt beklagar utgången för patienten.

Läs även: Moderaterna vill att IVO-kritik efter självmord följs upp