Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre man körde rattfull – döms till fängelse

Hög ålder var inget skäl att låta en man i Hallstahammar slippa fängelse för grovt rattfylleri, ansåg Västmanlands tingsrätt.

I juli i år hade mannen som är i 80-årsåldern, enligt vad han senare uppgav, druckit några burkar stark starköl och "lite whiskey" kvällen innan samt ytterligare någon svagare cider.

Dagen efter satte han sig i bilen under tidig eftermiddag för att lämna in tipset i centrala Hallstahammar.

Färden gick dessvärre över en refug i samband med en vänstersväng och började köra mot trafiken.

En bilist fick väja och sakta ner för att inte krocka. Polis tillkallades. Färden gick dock utan olyckor, men polisen kom fram ungefär när tipset lämnades in. Det visade sig att han hade motsvarande 1,12 promille alkohol i kroppen.

Mannen åtalades vid Västmanlands tingsrätt.

Rätten kom fram till att mannen inte kunde ha haft den promillehalten i kroppen om han bara druckit det han uppgav. Att han gjort sig skyldig till grovt rattfylleri där normalstraffet är fängelse var därmed klart.

Det finns dock en chans att undvika fängelse, men då krävs det att man på annat sätt sonar sitt brott, genom samhällstjänst. Och mannens hälsotillstånd omöjliggör samhällstjänst.

Alltså återstod endast alternativet fängelse. Rätten förde därvid ett längre resonemang om mannens ålder på något sätt skulle kunna göra att han slapp fängelse, men med tanke på bilkörningens kvalitet stärktes fängelsealternativet.

Rätten kom fram till att det inte vore oskäligt att döma mannen till en månads fängelsestraff, och påminde samtidigt om att det är möjligt att ansöka om så kallad elektronisk fotboja så att man slipper gå i fängelse.