Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre mordfall granskas på nytt

Polisen har nu ökat hopp om att lösa några gamla olösta mord. Ny teknik och förlängd utredningstid gör att bland annat utredningen om mordet i Skultuna 1997 har fått ny aktualitet.

Fram till helt nyligen preskriberades mord efter 25 års tid. Det var länge en praktisk gräns, eftersom bevismaterial blev gammalt och spår försvann med åren. Med ny kriminalteknik kan polisen numera lyfta fram spår av mänsklig arvsmassa, DNA, från mycket obetydliga och gamla fynd som lagrats hos polisen. Nyligen avskaffades därför preskriptionstiden.

– För oss poliser är detta inte någon större skillnad, även om vi nu får nya chanser att lösa även mycket gamla brott, säger kriminalkommissarie Bo Forsman, Västeråspolisen.

Utredningarna av de flesta olösta morden är redan avskrivna eller ligger nere, men i några fall fortsätter polisen att arbeta. Bo Forsman nämner särskilt mordet på 53-årige Håkan Holmström i Skultuna 1997.

– Vi har sparat en hel del teknisk bevisning, som ska skickas in på nytt för analys. Teknikerna har ju utvecklats en del sedan de analyserades senast.

Ett annat fall, som heller inte är avskrivet, är mordet på det socialdemokratiske förre landstingsrådet Pär Axelson 2002.

– Det är fortfarande öppet, och där fick vi in en del tips på slutet. Men de har hittills inte gett något, så det mesta tyder på att fallet avskrivs.

Även om ett fall blir avskrivet kan det tas upp igen om nya tips eller vittnesmål kommer in.

I samband med att preskriptionstiden togs bort inrättades en särskild riksomfattande mordgrupp under ledning av den kände kriminologiprofessorn Leif G W Persson, som ska se närmare på några av de äldre olösta mordfallen. Det återstår att se om gruppen tar upp något fall från Västmanland.