Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre rehabiliteras i solen på Teneriffa

Rehabilitering vid poolkanten i Santa Cruz på Teneriffa. Det kan snart bli verklighet för några av Västerås pensionärer och funktionshindrade.

Kommunen har undersökt möjligheten att erbjuda äldre personer och personer med funktionsnedsättning rehabilitering utomlands. Valet har fallit på rehabiliteringscentret Casa Solsken på Kanarieöarna som drivs av ett svenskt vårdföretag.

– Det här gäller personer som annars inte skulle ha fått rehabilitering, säger Carin Lidman, (S) ordförande för äldrenämnden i Västerås.

Förslaget kommer från början från allianspartierna i Västerås. I andra kommuner som använder sig av vård utomlands har det visat sig att värme och miljöombyte ger goda resultat.

Tanken är att utlandsresenärerna ska bli så pass återställda att de inte behöver någon hemtjänst eller annan hjälp på hemmaplan vilket sparar på kommunens kassa i det långa loppet.

– Det ska inte bara handla om trivsel utan rehabiliteringen måste ge bestående effekter. Därför är det också viktigt med en ordentlig utvärdering, säger Carin Lidman.

För Västerås del är det billigare att skicka patienter till Teneriffa för fysisk rehabilitering än att upplåta plats på rehabiliteringsavdelningarna Bryggan eller Bojen som finns i Västerås. Ett dygn på Bryggan kostar drygt 2 000 kronor medan ett dygn på Teneriffa kostar omkring 1 700 kronor inklusive resan.

Men enligt äldrenämndens ordförande haltar jämförelsen något.

– Personer som vårdas på Bryggan kommer dit direkt efter en sjukhusvistelse och är ändå inte aktuella för vistelse utomlands, säger Carin Lidman.

Under nästa vår ska Västerås stad testa den spanska anläggningen under två månader. Två turer till ön har föreslagits med plats för max fyra personer per resa. Kostnaden för försöksverksamheten delas mellan äldrenämnden och nämnden för funktionshindrade i Västerås som får bidra med 200 000 kronor var.

För att komma i fråga för en sejour på Kanarieöarna krävs att man är pigg nog att orka med flygresan, har rehabiliteringspotential och är medicinskt stabil. Vistelsen kan vara mellan två och fyra veckor.