Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrevården pressas när sjukvård oftare sköts i hemmen

Annons

Det var länge sedan som det utlovades att de sociala områdena som vården och omsorgen skulle prioriteras.

I ett par debattartiklar i VLT den 22 september går Bengt-Åke Nilsson (L) och Vasiliki Tsouplaki (V) ut i stark kritik mot förhållandena på dessa områden. Bengt-Åke Nilsson kritiserar att 90-åringar nekas plats på äldreboenden trots att platser där finns tillgängliga. Vasiliki Tsouplaki kritiserar personalbristen i äldreomsorgen och åberopar den rankning som har gjorts och som har funnit att äldreomsorgen i Västerås uppvisar en eftersläpning på grund av otillräckligt med personal.

Västerås kommunstyrelse har beslutat att ingen höjning i kostnaderna för äldreomsorgen kommer att ske. Det är andra prioriteringar som ställs i förgrunden, dock inga med socialt innehåll. Den personal som svarar för äldreomsorgens hemtjänst är satt under hård tidspress och hinner inte ägna sig åt vad behoven hos de äldre kräver.

Det borde inte råda någon hemlighet över att antalet äldre ökar i antal, så också i Västerås. Vi är många som på ålderns höst får uppleva att omsorgen över oss är tillbakasatt. Detta naturligtvis av ekonomiska skäl, men också av skäl som att vården och omsorgen har överlappat varandra. Det har skett beträffande sjukvården som är regionens ansvarsområde. Men mycket tycks ha överförts till den kommunala äldrevården. Den som är medicinskt färdigbehandlad slussas över till äldreomsorgen. Mycket av det som egentligen borde utföras av sjukvård sker nu i hemmen. Det gäller exempelvis både medicinering och även enklare sårbehandling.

Detta var väl inte vad vi hade väntat oss i slutet av vår levnad. Men som alltid är det samhällsekonomin med sina besparingar som går före medborgarnas behov.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare