Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aldrig rätt att hota företag

Flera företag har anklagat Syndikalisterna för att använda blockader och hot som ligger nära utpressning. I Radioekot framträder Yvonne Sörensen Bjärud, vd på Berns.

Annons

Företaget har varit i konflikt med syndikalisterna sedan i vintras, och krävs på över en miljon kronor för att de skulle ha sagt upp fackligt aktiva, något Berns förnekar. Avgiftskraven ökar om företagen blandar in polisen, något som onekligen normalt förknippas med utpressning.

Enligt DN:s ledarskribent Hanne Kjöller skulle en stor del av den krävda summan gå till den fackliga organisationen och inte till de uppsagda som konflikten påstås gälla. Den stridbare ombudsmannen är nolltaxerare och vägrar betala underhållsstöd. Det får vi andra skattebetalare göra, trots att Syndikalisterna egentligen är emot staten.

Syndikalisterna nekar till anklagelserna, men också LO-förbund har tagit avstånd från deras metoder med blockader och krav på avgifter från företagen. Syndikalisternas ungdomsförbund var inblandade i mot-demonstrationerna mot den nynazistiska demonstrationen för en tid sedan i Västerås. De hyllar den utomparlamentariska kampen.

Andra företagare, som pälshandlare, har också utsatts för trakasserier och förstörelse från aktivistgrupper. Här är det viktigt att hålla rågången klar. Den svenska modellen bygger på att respekt för motparten och att lagar och avtal följs. Då krävs förvisso att företagare respekterar de fackliga organisationerna.

Men det får aldrig bli accepterat att hota och bryta mot lagar för att uppnå till synes goda syften. Därför finns anledning att vara bekymrad inför en del ”kampmetoder”.