Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Aldrig tidigare har vi satsat så mycket"

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Somaliska föreningen tycker inte att somalierna i Hallstahammar fått tillräcklig information inför valet. Men kommunen menar att den satsar mycket på samhällsinformation för nyanlända.

Förra veckan berättade VLT om föreningens möte med de lokala politiska partierna och att många röstberättigade somalier inte vet hur valet går till. På kommunens integrationsavdelning tillbakavisar man kritiken.

Har invandrarna som är röstberättigade informerats om valet?

– Ja, många gånger och på olika sätt. Kommunen har haft en eftermiddagsverksamhet där jag och andra har informerat dem om hur samhället fungerar, berättar Hanna Kobanghe Stålarv, handläggare på integrationsavdelningen.

Då har man gått igenom grundlagarna och rättigheter och skyldigheter. Under våren har även arbetsmarknadsavdelningen pratat med dem.

– Jag kan inte prata partipolitik, men jag har uppmuntrat eleverna att ta reda på vad de olika partierna står för.

Eftermiddagsverksamheten har också gjort studiebesök på olika myndigheter och de har fått komma till kommunen och träffa kommunalrådet som berättat om vikten av att rösta och engagera sig i samhället.

För något år sedan fanns en heltidsanställd somalisktalande lärare som under ett och ett halvt år lärde en grupp somalier, varav omkring hälften var analfabeter, att läsa och skriva på sitt modersmål. Även han har haft samhällsinformation.

– Kommunen har aldrig tidigare satsat så mycket resurser som vi gjort på den här gruppen.

Hur kommer det sig då att så många inte ens tycks veta att det är val?

– Jag kan bara svara för vad kommunen gör. Man har ju också ett eget ansvar när man fått information. Kommunen har gjort massor just för att vårt samhälle är så helt annorlunda mot det som de kommer ifrån.

Men kan man räkna med att människor från en helt annan samhällsordning ska kunna ta till sig och förstå demokrati och eget ansvar på några eftermiddagar?

– Det här måste naturligtvis upprepas och hållas levande och få vara en process. Det är bra att de lyfter den här frågan. Nu har vi bra förutsättningar inför hösten att fortsätta. Demokratifrågan är väldigt viktig. Många av somalierna är dessutom välutbildade, engagerade och förstår vikten av demokrati.

Om kritiken om dålig information inför valet i höst säger hon att valmyndigheten har gett ut broschyrer på tio olika språk, inklusive somaliska, om rösträtt och hur valet går till som finns på både social- och integrationsavdelningen. Nu i veckan kommer den broschyren även ut på bibliotek och vårdcentraler.