Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexandra Pascalidou arbetar med bok om #metoo: "Det får inte bli ännu ett tomtebloss på sociala medier"

Efter #metoo kommer nu en bok om kampanjen med Alexandra Pascalidou som huvudredaktör.

"Boken är ett historiskt nedslag, ett tidsdokument och ett minne över denna revolutionära rörelse", skriver hon i ett mejl.

Hashtaggen #metoo har fått stor spridning så väl i Sverige som utomlands, och både kända och okända kvinnor har vittnat på sociala medier om sexuella trakasserier och övergrepp.

I december ges boken "Me too – så går vi vidare" ut av Lava förlag. Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou är huvudredaktör för boken, som innehåller olika röster och råd.

"Vi vill fånga fenomenet som inte bara är ännu ett tomtebloss på sociala medier. Vi samlar bara en bråkdel av de miljoner röster som bidragit med egna vittnesmål och erfarenheter. Och vi tar ett steg vidare. Vi lyfter blicken och ber alla om konkreta tips, råd och verktyg för en bestående förändring", skriver Alexandra Pascalidou i ett mejl.

Hon skriver också att "som kvinna, storasyster, mamma" är det hennes rättighet, och en skyldighet mot dem som inte vågar eller har privilegiet att göra sin röst hörd, "att ge uttryck för sexistiskt och sexuellt förtryck".

"Me too handlar inte om enstaka fall och individuella avvikelser utan om historiskt, traditionellt, strukturellt skam- och skuldbeläggande av kvinnan som offer", skriver Alexandra Pascalidou i mejlet.

Bland andra Linnéa Claesson, Pamela Andersson och Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman medverkar i boken.