Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"All in" med Queenkopior

Att recensera återklangen av en avliden rocklegend är kluvet. När gruppen Queenie kör Freddie Mercurys stora hits jublar publiken, men är det varma minnen eller gruppens prestation som väcker känslorna?

Annons

Bandet Queenie, med tjeckiskt ursprung, lever sedan några hundra konserter tillbaka på att återuppliva Queens låtskatt.

Sångaren Michael Kluch går "all in" från första låten, i röstläge, koreografi, manér och skrevfokuserad mikföring till maxad ljussättning.

Kompet är stabilt och i linje med original-Queen, som dröjde länge med att införa synthar till förmån för gitarrer, får gitarristen Rudy Neumann förhållandevis stort utrymme. Ett av hans lysande solon kom i A kind of magic, och senare i showen ägde han scenen helt på egen hand en stund.

Men det var också enda undantagen, för torsdagskvällen i Västerås konserthus dominerades av den energiske Michael Kluch, som inte gav sig med mindre än att visa hela registret, helst i varje låt. Även när han gick ner i varv, i en ballad tillsammans med Neumann på ljuvlig akustisk gitarr, skulle den tvunget avrundas med allt rösten bar.

Men även det slätade nostalgin över och vi gungade alla till Under pressure, Everyone bites the dust och Radio Gaga, liksom vi imponerades av Bohemian Rhapsody, trots playbackutfyllnad.

Och visst vemodsgreps vi av Too much love och Who wants to live forever, med tanke på Mercurys tidiga öde. Hans klang lever vidare.

Se VLT-fotografen Per G Noréns bilder här intill.