Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All skolpersonal ska utbildas

I höst ska Västerås utbilda all kommunal skolpersonal kring språkstörningar. 

”Det är en stor satsning från Västerås kommun”, säger logopeden Kerstin Hill Svensson.

All skolpersonal, från rektorer till lärarassistenter, ska utbildas, med start i september.

– Då höjer vi kompetensen i hela kommunen, säger Kari Smedberg, lärare på Språkspåret, som ansökt om och fått kompetensutvecklingspengar från Socialstyrelsen för projektet. Hon ser ett stort behov av utbildningen.

– Ja, jag har varit lärare i 40 år och visste inte vad det var. Vi lärare har inte fått utbildning kring det här. Språkstörning har uppmärksammats av föräldrar, genom deras kamp för sina barn, säger Kari Smedberg.

Utbildare är Kerstin Hill Svensson, som driver Logopedbyrån i Västerås, och har jobbat med bland annat språkstörning i 40 år.

– Första steget är att berätta om vad språkstörning är. Om man inte vet om att det finns hittar man inte eleverna och kan inte hjälpa, säger Kerstin Hill Svensson.

Kommunen har också inrättat en logopedtjänst med inriktning på språkstörningar.

– Det är en projekttjänst, men vi hoppas den permanentas, säger Kerstin Hill Svensson.

Västerås stad ska även utreda en flytt av Språk- spåret från Storängskolan till Piltorp och Önstaskolan, på grund av att de har alla årskurser.