Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla grabbars Rekordmagasin

 
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

För 70 år sedan gjorde Rekord-Magasinet ” alla grabbars tidning” entré. Edwin Ahlqvists skapelse utkom med första numret 1 december 1942. Mitt under en mörk tid.

Innehållet slog knockout direkt med något helt nytt. Idrottsartiklar, Per Stigman äventyr, Knockoutkungen, en följetong till Ingemar Johansson. Ett mycket populärt inslag samlarbilden i färg med IF Elfsborg som premiärobjekt på baksidan.

Dessutom en tecknad serie på andra omslaget med idrottsstjärnor Gunder Hägg, löparstjärnan, först ut.

Förstasidan drog till sig ögonen med Thord Ahlqvists oerhört skickliga och dramatiska teckningar i färg. RM gick en gyllene tid till mötes. Det svåraste var att fixa fram kostnaden en gång i veckan, 25 öre. Men för mig ordnades saken genom att morfar inhandlade och jag fick tidningen.

Höjdpunkten inträffade under Ingo-febern med över 300 000 ex per vecka. RM levde till 1969. Totalt kom 1 287 nummer ut från Cirkelförlaget i Göteborg

Många samlare jagar djupt och brett. Givetvis är de två första exemplaren från 1942 exklusiva värre.

RM lever fortfarande i högsta grad upp i sportspalterna. Hur många gånger har vi inte läst om ett genombrott ”som hämtat ur Rekord-Magasinet…”