Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Dags att lyssna på de västmanländska barnen

Nyligen publicerades Rädda Barnens undersökning Ung röst. Undersökningen visar tydligt att det finns mycket arbete kvar att göra i hela Västmanland när det gäller att låta barnen komma till tals.

Landstinget Västmanland har fattat beslut om att införliva FN:s barnkonvention i hela verksamheten, men tyvärr går arbetet långsamt. Det finns kritik kring att ställa olika grupper mot varandra och därmed tvingas prioritera mellan olika typer av behov, till exempel barn, gamla, personer med funktionsnedsättning, sexuell läggning och så vidare. Barnen har dock en specifikt utsatt ställning.

Barn är från födseln och under flera viktiga uppväxtår helt beroende av vuxna i en värld utformad främst för vuxna. Barn har heller inte rätt till representation och möjlighet att föra fram sina önskemål i de olika beslutande organen.

Därför ska barnen sättas i främsta rummet i alla frågor som rör barn. Därför finns FN:s barnkonvention.

För att skynda på arbetet med barnens rättigheter har vi lämnat in en motion där vi föreslår att Landstinget ska prova så kallade barnbokslut. Flera kommuner, till exempel Borlänge och Trollhättan, har infört detta system för att tydliggöra vilka beslut som fattats som berör barn och på vilket sätt barnen har fått vara del-aktiga i beslutsprocessen.

Att ett arbete har tydliga mål och klart redovisas är en av de viktigaste förutsättningarna för ständig för-bättring. Barnbokslut är en sådan metod.

Det är dags att komma igång med det här arbetet på allvar. Det är dags att lyssna på de västmanländska barnen!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel