Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen i Hallstahammar: I vår kommun ska barn alltid vara välkomna

Är det inte dags att sluta skyffla in ungar i redan överfulla förskolelokaler? Är det inte dags för hållbara, långsiktiga planer för barnomsorgen i Hallstahammar? Är det inte dags att våra barn behandlas som riktiga människor?

Krisen i Hallstahammars förskolor är stor. Det handlar om överinskrivningar, över-beläggningar och krossade besparings-planer. Ännu en gång blir det nödlösningar.

Vi i Alliansen Hallstahammar har konkreta förslag på åtgärder som både är lång-siktigt handlingskraftiga för att få förskolan på fötter och som samtidigt är bra för våra barn. Flera steg är nödvändiga och vi måste agera nu.

Ett snabbt sätt att minska barngrupperna är att dela befintliga barngrupper på fler avdelningar, en lösning som vi vet redan nu är möjlig på vissa ställen. Varför har man inte ens tänkt i de banorna från majoritetens sida? Fler grupper med färre barn är bättre än stora grupper med fler barn.

Samtidigt vill vi uppmuntra till att fler privata alternativ startas inom barnomsorgen i Hallstahammar. Idag har inte ens alla våra förskollärare fått information om att det i Hallstahammar är fullt möjligt att starta en egen förskola eller familjedaghem. Anmärkningsvärt!

Glädjande är dock att det efter artiklar i VLT hört av sig flera som säger sig vara intresserade av att starta olika barn-omsorgsalternativ. Från Alliansens sida vill vi öppna för och aktivt informera om möjligheten att starta och driva barnomsorg i egen regi. På så sätt kan vi få lagom stora barngrupper och ge vår personal en rimlig arbetsbörda.

Alliansen Hallstahammar vill också införa vårdnadsbidrag för barn mellan 1 och 3 år. Föräldrar ska själva ha möjlighet att välja att vara hemma med sina barn. Färre barn i åldern 1–3 år i förskolan ger mer utrymme i lokalerna samtidigt som det kostar mindre för kommunen, dubbel effekt.

Ett måste för att skapa en hållbar barnomsorg är genomtänkta och långsiktiga planer. Föräldrar ska veta att deras barn får en trygg, pedagogisk och meningsfull tid inom barnomsorgen. Långsiktigheten är också viktig nu när vi börjar se resultatet av marknadsföringskampanjen Bo hos oss. Ökad inflyttning är enbart positivt för kommunen.

Barn ska alltid vara välkomna i Hallstahammar, men vi måste se till att vi har en barnomsorg som tillgodoser de behov som finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel