Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen i Proaros: De rödgröna duckar för problemen

Proaros skall drivas under bolagsliknande former. Där är alliansen och de rödgröna överens. Vad som skiljer oss åt är synen på vilka direktiv som styrelsen skall ge till ”bolagsledningen”. Nu duckar de rödgröna.

Det är viktigt att styrelsen kontinuerligt omprövar strategier. Det är ett proaktivt styrelsearbete. Vem som gjort vad under tidigare mandatperioder spelar för oss ingen roll. Vårt jobb är att lösa dagens problem eftersom den gamla monopolställningen för kommunens produktion av samhällstjänster har upphört. Vi är också helt överens om att problemen inte uppstått under den senaste tiden utan den har vuxit fram under flera mandatperioder.

Alliansen har identifierat ett antal utmaningar som måste lösas för att Proaros skall få samma förutsättningar som den privata marknaden. Vi har i vår reservation vid senaste styrelsemötet pekat på ett antal områden som vi vill att ”bolagsledningen” skall fokusera på för att Proaros skall få samma villkor som de privata aktörerna.

De rödgröna ville inte ge ledningen något uppdrag utan konstaterar endast att man redan jobbar med alla frågor. Vi i Alliansen ville ge förvaltningsledningen vårt fulla stöd och det gör man genom att ge tydliga uppdrag och signaler från styrelsen.

Det största problemet är fastighets-frågorna. Allt större andel av skolpengen äts upp av hyreskostnaderna. Att Proaros, delvis genom egen förskyllan, när man hade monopolställning drog på sig för stora kostnader får nu dagens elever lida för. Det är inte acceptabelt och vi måste få till ett konkurrensneutralt system mellan kommunens skolor och friskolorna.

Minskat antal elever leder successivt till försämrad undervisningskvalitet eftersom större del av skolpengen går till hyreskostnader. Hyresavtalen måste bli mer flexibla. Vi inom Alliansen i Proaros ser ett behov av skapa ett konkurrensneutralt sätt som gör att Proaros skolor inte drabbas av kostnader som konkurrenterna kan hantera billigare.

Vi är beredda att fortsätta vara konstruktiva men vi ville inte ducka inför de problem som finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel